Uživajte u vlastitom parfemu

Francuska se smatra svjetskom prijestolnicom parfema, točnije grad Grasse (Gras) u Provansi. Da ne bismo putovali ondje, francuska alijansa u Zagrebu organizirala  je malu radionicu parfema. Za početak trebalo se upoznati s notama, onim na koje ne reagira uho već nos.

Parfem se satoji tradicionalno od 3 glavne note. Donje - to su obično teški mirisi kaktkad i blago neugodni, ali koji fiksiraju parfem. Onda ima jedna srednja nota koja obično malo brže hlapi, obično ima jednu onako dublju notu, ali daleko lakšu, lakši miris od same donje note. I imamo eterična ulja i absolute mirisne ekstrakte, gornje note koje su obično vrlo ugodnog, laganog, cvjetnog mirisa, citrusnog, limunastog mirisa koje kako kažemo izlete iz parfema. Kad se to sve skupa spoji nastane parfem, objasnio je fitoaromaterapeut Stribor Marković.

A da biste ga pripremili kod kuće slijedite pravila ovih stručnjaka s radionice. Imamo dva tipa parfema ono što smo se odlučili ovog puta raditi je nešto što je odavno poznato, a to je uljni parfem, ne alkoholni. Alkoholni treba duže dozrijevati, moraju postojati da bi se razvio miris. Mi ćemo raditi u vosku, odnosno ulju jojobe. Ne posjiti generalna naredba, ali ćete naći jednu sugestiju za početnike da se gornje note stavlja 3 kapi ili 3 volumena dijela, srednji je 2 i donji 1. To se može mijenjati ovisno o tipu extrakta ali je zgodno za zapamititi, otkrio nam je Stribor.

Odabir pravog mirisa najvažniji je za kasniji užitak. U toj štumi ulja što se nudi najbolje je zapravo individualno odabrati, znači ono što vam se sviđa u klasičnom parfemu vjerojatno će vam se sviđati i što se tiče eteričnih ulja, rekla je kemičarka i fitoaromaterapeutkinja Dubravka Gabrić.

Cvjetni, voćni, orijentalni, drveni, citrusni... odaberite i krenite za svojim mirisom. Za početak možete odabrati i samo jedno ulje. Znači možemo odabrati eterično ulje ruže, to dosta ljudi voli. Neka jednostavna varijanta je da vi to eterično ulje ruže otopite odnosno pomiješate s uljem jojobe. Nakon što ulje pomiješate ono može odstajati jedno određeno vrijeme, tjedn, dva, ili ga možete odmah aplicirati na kožu, savjetuje Dubravka.

Parfemi s bazom ulja jojobe spremaju se u bočice s aplikatorom. I zaboravite trljanje ruku od ruku, dovoljno je kapnuti i utisnuti bez trljanja i uživati u vlastitom parfemu. U kombinaciji s dobrim jojobinim uljem dobit ćete prirodan parfem. A kombinacija je bezbroj, pa se slobodno prepustite i uživajte  u toj mirisnoj igri.