Ennio Morricone u Zagrebu

Pedeset godina u glazbi je dugo, a upravo takav dugovječni genij s tolikim glazbenim stažom, prepoznatljiv svim generacijama, legendarni kompozitor Ennio Morricone, stiže u Arenu Zagreb 11. travnja 2015. godine. Slavni dirigent posjetit će nas u sklopu svoje turneje My Life in Music (50 Years of Music - World Tour), a prestižni događaj zamišljen je kao spektakl s više od 200 glazbenika na sceni predvođenih maestrom.
Ennio Morricone najznačajniji je kompozitor 20. stoljeća i najagilniji stvaratelj filmske glazbe, na našim prostorima možda i najpoznatiji po suradnji sa Sergijom Leoneom na špageti vesternima, što potvrđuje i IMDb, gdje navode kako su njih dvojica toliko puta radili skupa da je suradnja s Morriconeom postala Leoneov zaštitni znak.
Da se radi o najvećem skladatelju filmske glazbe današnjice, potvrđuje i to što je Morricone dobitnik Oscara za životno djelo (2007.), osvajač Grammyja, pet nagrada BAFTA te tri Zlatna globusa.
Za Oscara je nominiran pet puta, što može zahvaliti glazbi koju je skladao za čak 500-tinjak filmova, uključujući one najpoznatije, vesterne Za dolar više, Dobar, loš, zao te novije naslove poput Nedodirljivih ili suradnja s Martinom Scorseseom i Quentinom Tarantinom na Kill Bill i Django Unchained.
Rođen je 10. studenog 1928. godine u Rimu, a kao tajnu svog uspjeha navodi to što ga se ne povezuje isključivo ni s jednim pravcem.
Volim se mijenjati, tako da nema opasnosti da ljudima dosadim. Uživam u svim vrstama filmova, pa tako iako se ne smatram ljubiteljem horora, volim djela Darija Argentoa i Johna Carpentera, hvali maestro nesebično i druge filmske velikane.

Osim rada na špageti vesternima, za što će njegovo ime zauvijek biti sinonim,  Morricone je doprinio velikom nizu drugih filmskih žanrova, od komedije, drame, trilera, horora, romansa, pa do umjetničkih i eksploatacijskih filmova. To ga čini jednim od najraznovrsnijih i najsvestranijih umjetnika na svijetu.

Morricone je počeo studirati glazbu na Konzervatoriju Santa Cecilia u Rimu u dobi od 12 godina. Dok ga njegov tutori potiču da se koncentrira na komponiranje, mladi Ennio uzdržava se svirajući trubu u jazz bandovima, a kasnije, nakon diplome na konzervatoriju, radi na talijanskoj nacionalnoj radijskoj mreži. Nakon ovoga, puno je jasnije i zašto su njegov prepoznatljiv zvuk upravo truba te klasična gitara, koje obilato koristi u svojim skladbama.
Nakon jazza i radija, filmovima se okreće u ranim 60-ima, pa iako je surađivao i s drugim redateljima, međunarodnu pažnju Morricone počinje privlačiti suradnjom s Leoneom. Godine ga nisu nimalo usporile, što primjećuju i na iTunesu. Čak štoviše, 80-e, 90-e, 2000-e samo su nastavak njegovog komercijalnog uspjeha i općenarodnog priznanja. Radi i dalje s vrhunskim redateljima poput Pedra Almodovara, Briana DePalme, Romana Polanskog, Mikea Nicholsa, Olivera Stonea ili Barryja Levinsona.

Morriconeov dolazak u Zagreb bit će kulturni i društveni događaj s obzirom na maestrov doprinos glazbi i filmu i činjenicu da se radi o najplodonosnijem autoru u povijesti filmske glazbe koji će pred hrvatskom publikom izvesti svoja najveća djela iz karijere koja se proteže kroz pola stoljeća.

Glazbeni kritičar Ante Batinović intervjuirao je u Rimu slavnog kompozitora Ennia Morriconea uoči njegovog koncerta koji će se održati u subotu, 11. travnja, u zagrebačkoj Areni.

Intervju u cijelosti možete pogledati u četvrtak, 9. travnja u Glazbenom specijalu na HRT3 u 23.50.