Kako odgojiti slobodno, kreativno i tolerantno dijete

Sve što je potrebno za sreću i uspjeh u životu mališani dječjeg vrtića Dobro drvo kroz igru i priče uče već u vrtiću. Njeguju odgoj slobodnog, kreativnog i tolerantnog odgovornog djeteta. Svjesnog vlastitih ali i tuđih potreba.

Danas se kod djece školskog uzrasta traži izvrsnost, je li tako? Traži se da budu pobjednici, da pobjeđuju, da budu bolji od ostalih. Mi ovdje imamo ideju da to nije bitno - nije bitno da budu bolji od ostalih. Ideja je da budu bolji nego što su bili jučer. Da budu najbolji što oni mogu bit, objašnjava mentalni trener psiholog Igor Čerenšek.

Dječji vrtić Dobro drvo bio je idealno mjesto za početak takvog projekta jer  mladi ljudi koji tamo rade imaju široke vidike, pokušavaju promijeniti svijet da bude jedno bolje i ugodnije mjesto. Dugo smo nastojali neko kvalitetno rješenje napraviti da bi se djeci pomoglo da se znaju nosit u nekim svakodnevnim, za njih stresnim, situacijama kojih mi odrasli možda nismo niti svjesni, rekla je odgojiteljica Ana Štefanec.

Želja im je da odgoje mlade, zdrave, kompetentne ljude koji se u svim životnim situacijama snalaze na najbolji mogući način te da preveniraju nekakve eventualno ozbiljnije probleme u životu. Jedna stvar koju učimo djecu je da traže podršku. I da traže podršku u svojim prijateljima u starijima, onima koji ih okružuju i koji im daju ljubav i koji mogu dati podršku, kaže Igor.

Kako ide priča o čarobnim naočalama? Jednom davno živio je mali tigar - kako se zvao tigar? DavidOdlučili smo se da će to biti tigrić David zato što tigar nam je neki simbol za snagu, hrabrost, nekako nam se to najviše svidjelo. Tigrić David prolazi kroz razno razne situacije. Sve one situacije koje su karakteristične za djecu. Od toga da igra igre sa svojim prijateljima. Ponekad je tužan pa mora naći neki alat, nešto što mu muže pomoći da bude sretan. Onda kroz te čarobne naočale i slične stvari učimo djecu da oni biraju kako se žele osjećati. Da mogu regulirat te emocije svoje, objašnjava Igor.

Priča o tigriću Davidu samo dio mentalnog treninga. Nakon nje uvijek slijedi neka vježbica opuštanja na zabavan način. Sve priče smišlja Igor - u hodu. Ali želja im je do jeseni izdati knjigu. S uputama za roditelje - kako priče primijeniti na svakodnevne situacije i tako pomoći djeci da budu stabilna, zadovoljna i sretna sada - ali i kad odrastu.