Silvija Kolar Fodor - čuvarica brojnih starinskih sorti

S dolaskom toplijih dana, priroda se budi iz zimskog sna, a u samo par dana možemo vidjeti čudesne promjene na biljkama i zemlji. Ovo je i idealno vrijeme za početak radova u vrtu, prije nego zavladaju nesnosne vrućine. Što se ovih dana svakako mora posijati  najbolje zna međimurska biovrtlarica Silvija Kolar Fodor - čuvarica brojnih starinskih sorti.

Ovih dana, promišljajući o vrtu, ne smijemo zaboraviti vrtnu kraljicu - salatu. Posjetili smo biovrt Silvije Kolar Fodor koji se prostire na samo par minuta od Čakovca, u mjestu Novo Selo Rok. Uz brojne druge radove, Silvija sije prvu ovogodišnju salatu. 

Salate najbolje uspijevaju uz grašak, češnjak i luk. S njima ima malo posla i otporne su. Najvažnije je ne ih pregusto posijati jer mogu oboljeti od "pepelnice". Prve glavice ili listovi mogu se brati već za mjesec i pol. A pametnim planiranjem i dobrim odabirom sorti, mogu se brati od proljeća do jeseni.
Silvija ističe da je najbolje posijati domaće sjeme i uzgojiti starinske sorte salata.

Njezina osnovna "misija" jest - očuvati biološku raznolikost. Jer, kako kaže, nije se dobro fokusirati samo na dvije, tri vrste. A sorte odabrane za masovni uzgoj ne mogu se mjeriti sa starinskima koje su otpornije i ukusnije.

Diljem Hrvatske postoje udruge koje se bave očuvanjem biološke raznolikost i čiji članovi redovito organiziraju razmjene sjemenja. Takve razmjene i predavanja u veljači i ožujku, te listopadu i studenom organizira i udruga "Biovrt".

Oni koji nemaju svoj komad zemlje, neke salate mogu uzgojiti i na balkonu ili prozorskoj dasci. Silvija preporučuje da to bude odmah na otvorenom. Ni s takvom sjetvom ne treba žuriti. Iako tako ne možete uzgojiti veće količine - probleme vam barem neće stvarati mali napasnici poput puževa.  

Nakon svih ovih savjeta, nema razloga da sami ne pokušate posijati vlastitu salatu. Koristi su, vjerujte, višestruke.