Od "Kapelskih kresova" do švicarskih dasaka koje život znače

U vrijeme emitiranja "Kapelskih kresova", bilo je to prije gotovo četiri desetljeća, ulice su bile prazne, a zgodni komandant Ljubo slamao je ženska srca diljem Jugoslavije. Njegov je lik utjelovio Zdenko Jelčić, poznati hrvatski glumac koji je proteklih petnaestak godina hrvatske daske koje život znače zamijenio onima u Švicarskoj.

Ulogu u "Kapelskim kresovima" Ivana Hetrichta 1974. godine Zdenko Jelčić dobio je, rekao je, pukim slučajem, tada je služio vojni rok. Spomenuo je, bila je to najveća škola za glumca koji je završio Akademiju, a nije imao iskustva pred kamerama.

Zdenko Jelčić rođen je u Čapljini, kako sam voli reći, vrlo lijepome malom mjestu u Hercegovini. Mnogi hrvatski filmski kritičari smatraju ga jednim od najboljih domaćih filmskih glumaca. Studirao je i diplomirao političke znanosti i kazališnu akademiju. Jednom je rekao da ima veze između to dvoje, samo što je u glumi mnogo više morala.

Iz Zagreba odlazi u Dubrovnik, u kazalište "Marin Držić". To mu je bio prvi angažman. Igrao je Lopakina, Smrdljakova i Vlahu Slijepoga. Bio je to tada jedan od najboljih teatara u Hrvatskoj, ali i tadašnjoj Jugoslaviji. Krenuo je dalje, vraća se u Zagreb u ZKM, ali nezadovoljan položajem, odlazi u rodnu Čapljinu, gdje se pridružio kazališnim amaterima, radio je "Čapljinsko ljeto".

Glumio je ustaše, četnike, razne ubojice. Voli glumiti negativce jer imaju karakter. "Okupacija u 26 slika", "Ne naginji se van", "Kraljeva završnica", "Diploma za smrt" - u svim je tim filmovima ostavio trag. U Ogrestinim "Krhotinama" glumio je sekretara komiteta, a poslije tog filma više nije snimao u Hrvatskoj.

Godine 1998. odlazi u Švicarsku zbog ljubavi. U početku je glumio male uloge stranaca u serijama, zatim u filmovima. Godine 2005. zahvaljujući ulozi u  filmu "Djeca rata" postao je traženim europskim glumcem.  Prije pet godina napisao je svoj prvijenac, erotski krimić "U traganju za izgubljenim narcisom".

U teatru ITD izvodi monodramu "Veliki odlazak" o povratku kazališnoga glumca kako bi odigrao oproštajnu ulogu.

Pogledajte razgovor sa Zdenkom Jelčićem u emisiji Hrvatska uživo.