Zanimanje - privatni detektiv

Sumnjate da vas vara supružnik ili da vas potkradaju zaposlenici vaše tvrtke? Želite provjeriti mogućeg poslovnog partnera ili pak tražite nestalog člana obitelji ili prijatelja? Pomoći vam može privatni detektiv.
Njegoslav Blažek ima zanimanje koje najčešće viđamo u holivudskim filmovima. On je privatni detektiv. Počeo sam se baviti ovim poslom kao nastavkom moje profesije. Bio sam policajac kriminalist. Nakon odlaska u mirovinu vrlo brzo sam shvatio da tu 'nema kruha' i 1998. otvorio sam obrt za detektivsku djelatnost, objašnjava Njegoslav.

Privatni detektivi najčešće dolaze baš iz policijskih redova. No, nisu rijetki slučajevi ni pravnika ni novinara koji se odlučuju za detektivsku karijeru. Privatni detektiv treba imati licencu, položen ispit za detektiva, dozvolu za rad koju se stječe zapošljavanjem u detektivskom uredu i temeljem toga od MUP-a pribavljenu iskaznicu privatnog detektiva.

Posao privatnog detektiva danas često olakšavaju sami ljudi koje istražuju. Svaki privatni detektiv je svjestan da su sve informacije u zraku. Jedan dio tih informacija je i na društvenim mrežama, na kojima ima  mnogo fotografija, informacija gdje je tko bio, tko je kome prijatelj…

Privatni detektivi pronalaze nestale osobe, istražuju prevare, lažna bolovanja, dobro surađuju s odvjetničkim uredima i osiguravajućim kućama. A tu je i istraživanje bračne nevjere. Metode su razne, ponekad iste kao u filmu, a češće sasvim različite. Primjerice, ako i nadgledaju nekog iz auta u pravilu ne sjedimo dvoje i ne uvijek na prednjem sjedalu. Po noći je uvijek bolje sjedit na stražnjem sjedištu. Iako po zakonu mogu nositi oružje Njegoslav i njegovi kolege detektivi ne nose oružje, niti smatraju da im treba. Naše je oružje naš fotoaparat i naša olovka. Ali i snalažljivost i sposobnost ne isticanja u okolini.

A ako ste nešto čudno primijetili kod vašeg partnera ili partnerice, Njegoslav Blažek pripremio je upitnik pomoću kojeg ćete vrlo lako moći zaključiti trebate li angažirati privatnog detektiva ili je ipak sve u redu.