Šparoga - kraljica proljetne trpeze

Lov na šparoge krenuo je još u ožujku, a na tanjurima će ih biti čak do lipnja. Zanimljivo je da divlju šparogu u svoje jelovnike vraćaju i ovdašnji ugostitelji. U čast jedna od najstarijih samoniklih kultura na Mediteranu organiziraju se i Dani šparoga.

Od 7. do 14. travnja ovi specifično gorkasti zeleni izdanci proljeća ulaze u kuhinje brojnih ugostitelja - Ri gastro partnera. Najrazličitije delicije na temu ove namirnice bit će po povoljnim cijenama u ponudi 18 restorana, konoba i bistroa Rijeke i okolice.

Ravioli s pestom od šparoga, fritaja od pačjih jaja s pancetom, šparogama i bruschetama, krčke šurlice sa škampima i divljom šparogom… samo su dio onoga čime nas mame za svoje stolove. Osim za fine recepte, šparoge će biti inspiracija i dvjema radionicama - gastro radionice u Stanciji Kovačići, te jednoj posebnoj u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka, na kojoj će se sudionici kreativno poigrati na temu šparoga. Za humanitarnu stranu Ri gastra kroz već nekoliko izdanja ove manifestacije zadužen je Gastro Cooking Show u petak 10. travnja, gdje će svi koji se tog dana zateknu na Korzu moći probati dio specijaliteta od šparoga i na taj način pomoći Socijalnoj samoposluzi kojoj idu svi prihodi od prodaje jela.

Lov na mesnate zelene stabljike dobrano se zahuktao. "Gaze" se brda. Pretražuje kamenjar. Osobito zgarišta. Nepisano pravilo šparogara kaže - nikako ne brati sasvim male izdanke. I još važnije - šparoge nipošto čupati s korijenom. Jer treba ih i nagodinu brati.