Stankova brijačnica

Posljednjih godina oživljava zanat koji se vratio u dotjeranom starinskom ruhu i sa sobom donio estetiku zlatnog doba brijačnica. U nekoliko hrvatskih gradova otvorene su brijačnice koje oživljavaju tradicionalne vještine. Doživjeti brijačnicu iz ranih 70-ih prošlog stoljeća možete u međimurskom gradiću Prelogu kod gospodina Stanislava Mučića.
Interijer Stankove brijačnice podsjeća na neka dobra stara vremena - prostorom dominiraju veliki drveni kredenc  i stari drveni stolac s okretnim sjedištem, a ispred stolca polica s alatom i veliko ogledalo. U kutu je umivaonik, a pokraj njega neizostavni bojler na struju, baš kao što je to nekad bilo.
Ja sam brijač,  to sam naučio raditi, za to sam školu završio. Danas su to frizeri, ali ja se držim brijača. Luter je rekao "Imam san" - imam i ja san, a to je povratak brijačnica u Hrvata, govori Stanislav, preloški brijač.
Poklonik je tradicionalnog pristupa poslu u koji je zaljubljen od najranije mladosti. Škara i britvica gospodin Stanko ne laća se prije no što odjene bijelu kutu. Klasična muška frizura precizan je posao, treba sve ravno podšišati, oko uha napraviti fazone, pa prijelaz otraga. Svaka glava je drugačija, znači svaka bi mogla biti unikat - no tu su škare s kojima možeš izraziti svoju kreaciju, a tu je i britva. Iako britvu ne bi smio spominjati jer su zabranili raditi s pravim britvama, pa zato i ne čudi što nema zanimanja brijač u Hrvatskoj - sve nekakvi žileti, šabeti, senzori i ne znam kaj, žali se Stanislav. Drži me inat, kako bi Dvornik rekao dišpet, i po cijenu možda i nekakvog dugovanja državi. Tjeram ovu brijačnicu i nadam se da ću doći na zelenu granu, da će to ići i opstati.

Jedan je od, nažalost, malobrojnih u Hrvatskoj koji znaju obrijati i modelirati bradu, a njegov ritual podrazumijeva i parenje te masažu lica. Tek mu je 60, pa gospodin Stanko škljocati svojim škaricama namjerava još dugo.