Na dražbi kolekcija od 5800 satova Swatch

Jedna od najvećih privatnih kolekcija satova Swatch na svijetu, koje je 25 godina skupljao pasionirani ljubitelj, ovog tjedna odlazi na dražbu u Hong Kongu i očekuje se da bi prodaja mogla ostvariti iznos veći od 1,2 milijuna eura.

Swatch je udahnuo novi život švicarskoj urarskoj industriji početkom osamdesetih svojim višebojnim plastičnim dostupnim satovima koji su postali kulturni fenomen.

Tu dojmljivu kolekciju od više od 5800 satova, među kojima su i ograničena izdanja s potpisima umjetnika poput Kikija Picassa i Keitha Haringa, Sotheby's će ponuditi u utorak.

Kolekcija je ponos Paula Dunkela (68) iz Luksemburga koji je vrebao satove koje je Swatch lansirao tijekom prvih 25 godina. Taj umirovljeni djelatnik osiguravajuće kuće nije se lako odlučio za taj korak. Ne mogu tako nastaviti, red je na mladima. Kolekcija je bila u sefu, nitko ju nije mogao vidjeti i čemu sve to?, rekao je u nadi da će ju budući kupac izložiti.

Početkom osamdesetih Dunkel je bio kolekcionar apstraktne umjetnosti. Njegov interes za Swatch se pokazao kada je shvatio da neki od njemu najdražih umjetnika dizajniraju satove za tu marku. Kupio ih je nekoliko, da bi to postala strast zbog koje je putovao po svijetu da bi nabavio neke primjerke.

Njegov najdraži primjerak je sasvim običan sat iz 1994. s bijelim ovcama i jednom crnom na remenu. Uz njega ima i odgovarajuću kravatu.