Enverovo jato

Iako su prva asocijacija na žuto perje i jaja - pilići, u kući Envera Alidžanovića, to su kanarinci.

Dosad su postigli brojne uspjehe, a nedavno se jedan okitio titulom viceprvaka svijeta. Najcvrkutaviju kuću u Hrvatskoj - u kojoj živi na stotine majstora pjevača - posjetila je i ekipa HTV-a.

U Enverovom jatu je danas više od 700 ptica. A sve je počelo prije šezdeset godina kad je od oca dobio prvog kanarinca. Bio je to dar koji mu je promijenio život - od tada se potpuno posvetio uzgoju ptica. 

Jedna od njih je posebna. Kanarinac Ljepotan nema cijenu.

Na svjetskoj izložbi u Nizozemskoj upravo on proglašen je prvim pratiteljem. Raspjevana konkukrencija bila je golema. Natjecalo se dvadeset i pet tisuća kljunova. 

Do vrhunskih ptica dug je put uzgoja. Cijeli dan posvećen je upravo njima, a bračni par Alidžanović, kaže, nikad ih ne ostavlja same. Najlakše je slušati i uživati njihov pjev, ali prije toga sve treba očistiti da je uredno i da su ptice zadovoljne i vesele, kažu.

Veseli kanarince život u Dalmaciji. Toplo je, i klima podsjeća na otok s kojeg su davno stigli na kontinent i postali omiljeni kućni ljubimci. Upravo sad - mladi dolaze na svijet.

Na svijetu postoji 420 priznatih kategorija kanarinaca. Najljepši na svijetu birat će se za manje od godinu dana u Portugalu. Možda smo upravo među Enverovim pticama snimili budućeg prvaka svijeta.