Uspješna sirana obitelji Šušić

Ima li boljeg nego započeti dan s fetom domaćeg sira i šalicom toploga milijeka. Ali svježeg. Netom pomuzenog. Okus je to kojeg su neki odavno zaboravili, a mnogi nisu nikada ni okusili.

Obitelj Šušić iz Ruplja godinama se bavila proizvodnjom mlijeka. No kada je cijena mlijeka pala na svega kunu i pol po litri odlučili su se na promjene. Isprva su pomišljali na prodaju  krava. Imali smo velike probleme. Ako nisu mogli opstati ljudi s 1000 krava, kako smo mi s 28 mogli, priča Biserka Šušić.

No gospođa Biserka pod stare je  dane završila tečaj za mljekaricu-siraricu. I spasila obitelj od financisjkoga kraha. Kad proizvodiš sireve to je jako odgovoran posao. Za sir nema žurbe i nema - neću sad oprati pa ću ostaviti za drugi dan. Tu moraš biti precizan i u radu i u pranju, higijeni, svemu moraš biti odgovoran, objašnjava gospođa Biserka.

Priča sa sirevima s ovoga obiteljskog gospodarstva već treću se godinu odlično razvija. Sirevi se dobro prodaju i već su i nagrađivani.

Dnevno se ovdje može proizvesti oko 13 kilograma sira. No nije lako. S tridesetak krava posla ima cijeli dan. Teško je. Posla ima. Svaki dan oko 8 sati radnog vremena provedemo oko njih i među njima. Ima posla i između toga, stalno treba nešto popraviti, pokrpati, tu smo po cijele dane, rekao je Jure Šušić.

I nije što je teško, kažu u glas Šušići, već što je prevelika obveza. Niti krave mogu čekati kada su gladne ili ih treba pomusti niti sir može čekati kada dođe vrijeme da ga se okrene ili izvadi iz slane vode.

Poslovne su to brige zahvaljujući kojima obitelj Šušić iz Ruplja , uspješno brodi.