Pripremite slatku uskrsnu pletenicu

Akademik kulinarstva Branko Ognjenović nositelj je prestižne titule World Master Chef i predavač gastronomije i gastroenologije, osnivač Kulinarskog Studia "Majstor kuhar". Kao renomirano ime hrvatskog kulinarstva, „oznaka je kvalitete" za bilo koji gastro event.

U svojoj je dugogodišnjoj karijeri kuhao sa velikanima gastronomije, bio izbornik Hrvatske kulinarske reprezentacije, predvodnik ekipa na kulinarskim olimpijadama, sudac na međunarodnim kuharskim natjecanjima, kuhao je za razne predsjednike i političke dužnosnike, te za mnoge druge poznate ličnosti. Iako iza sebe ima respektabilnu karijeru, sebe opisuje samo jednom rečenicom Volim ljude i sretan sam kad ih mogu uveseljavati hranom.

Branko će vam pokazati pripremu slatke uskrsne pletenice za blagdanske stolove.


Uskrsne pletenice

Sastojci:
Glatko brašno 500 g
Jaje  1 kom
Maslac 100 g
Vanilin šećer 1 vrećica - 20 g
Šećer 100 g
Rum 50 ml
Limun korica 1 kom
Kvasac 1 kom
Mlijeko 150 ml

Priprema:
U malo toplog mlijeka razmutite kvasac uz malo brašna i šećera te stavite da se digne. Brašno s kvascem, toplim maslacem, mlijekom, rumom, limunovom koricom i šećerom stavite u mikser i zamijesite glatko tijesto. Tijesto miješajte dok se ne počne odvajati od posude, zatim ga pustite da se digne, još jednom promiješate i ostavite stajati još 20-ak minuta. Tijesto zatim oblikujte u željeni oblik, stavite na papir za pečenje i ostavite da se još jednom digne. Zatim premažite žumanjkom i pecite u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 30-ak minuta.


Pinca

Sastojci:

Brašno - 1000 g
Mlijeko - 100 ml
Kvasac - 30 g
Jaja - 7 kom (od toga 1 za premazivanje)
Žumanjak - 4 kom
Maslac - 250 g
Maraschino - 1 žlica
Rum - 1 žlica
Šećer u prahu - 250 g
Ribana korica limuna
Grožđice - 100 g
Sol - 1 žlica
Šećer za posipanje

Priprema:
U mlako mlijeko namrvite kvasac, dodajte po žlicu brašna i šećera i pustite da se diže na toplom. Umiješajte 2 jaja i polovicu preostalog brašna. Dobro izmijesite i ostavite na toplom cca 2 sata. Potom primiješajte sve ostale sastojke osim grožđica, naribane korice limuna i ruma u kojem ćete namakati grožđice. Dugo i čvrsto mijesite, prekrijte stolnjakom ili kuhinjskim krpama pa pustite preko noći na sobnoj temperaturi. Premijesite, dodajte grožđice koje ste prethodno namočili u rumu, limunovu koricu. Tijesto podijelite u tri dijela i oblikujte pince, koje prije pečenja triput zarežite da bi se površina raspukla. Premažite ih umućenim jajetom, pospite krupnim šećerom i pustite još malo da se dižu na toplome. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 50 minuta (ovisno o veličini).