Jedna sasvim neobična obitelj

Po povratku s tržnice većina nas kupi i novine. Mnogi najprije otvore stranicu s križaljkom. Ako ste se ikad pitali kako nastaju križaljke, tko su ljudi koji ih osmišljavaju, sad ćete doći na svoje. Upoznajte obitelj u kojoj se otac, sin i kćer bave enigmatikom.

Križaljke su za njih - mačji kašalj. Njihov je dom prava enigmatska tvornica. Sve je 'zakuhao' tata Ivan koji se prije 50-ak godina među prvima u regiji počeo baviti enigmatikom. Enigmatika je veoma široka. Ima negdje 40 do 50 vrsta enigmatskih radova. Ja sam se bavio svime i svačime, križaljke najviše. I imam do sada objavljenih 31200 radova, priča Ivan Šagadin.

Htjela, ne htjela - enigmatskom manijom zarazila su se i njegova djeca. Nisam nikad kao dijete razmišljala o tome da bi to bio moj životni poziv, ali od kad znam za sebe na stolovima su se uvijek nalazili časopisi sa križaljkama, to se rješavalo, prisjeća se Mihaela Šagadin.

Njihove radove mogli ste i možete pronaći u svim novinama. Smišljaju i pišu po cijele dane. Recimo mi još uvijek nemamo rječnik u kojem piše Istarski ipsilon, što su dvije riječi koje apsolutno postoje, tako da se stvar odvija konstantno, traženje novih riječi, novih momenata, objašnjava proces rada Vlado Šagadin.

Najteže je kažu izrađivati križaljke za djecu, jer tu je vokabular prilično ograničen. No često im glavobolje zadaje i samo opisivanje pojmova. Svaki njihov rad je unikatan. Ići linijom manjeg otpora? Enigmatičar koji drži do sebe reći će vam, nema šanse.

Članovi ove obitelji imaju svaki svoju profesiju, no enigmatika je zasjenila sve. Isprva samo hobby, a danas posao - ljubav i životni stil koji ne puštaju lako. To je moj život. Što se tiče intelektualnog rada, dok sam živ i dok mi radi mozak valjda ću moći i to raditi, mnada se otac obitelji Šagadin.

I naš bi mozak mogao bolje raditi zahvaljujući njima. Nema te tehnologije koja može zamijeniti enigmatičare. I koja mnoge od nas može bolje zabaviti.