Vrtanj - uskrsni kruh iz Donje Stubice

Mnogi ljudi vole kada jutro miriše na svježi kruh. Bezbroj je recepata za kruh, a nije malo onih koji su smišljeni u doba neimaštine. Danas su podsjetnik na tradiciju, ali i istinska delicija na uskrsnom stolu.  

Predblagdanski ugođaj u Donjoj Stubici. Iz lijepih drvenih kućica širi se miris domaćeg kruha. Uskrs je u ovim krajevima gotovo nezamisliv bez tradicionalnih uskrsnih vrtanja. Gospođa Nada Tučkar ih još od djetinjstva priprema s posebnom ljubavlju.

Vrtanj je jelo koje se priprema baš za Uskrs, nosi se na uskrsni blagoslov jela. Specifičan je to kruh, jer se u njega stavlja voda u kojoj se kuhala šunka ili bilo koje dimljeno meso, objasnila je gospođa Nada. U nekim davno prohujalim vremenima vrtanji su bili prava poslastica, jer se šunka nije pripremala svaki dan.
Recept gospođe Nade
Sastojci:
pšenično brašno (količina po želji)
svježa germa
malo toploga mlijeka
malo šećera
topla voda
mlaka voda u kojoj se kuhala dimljena šunka ili buncek
papar
2 jaja (jedno za tijesto, jedno za premzivanje)  

Priprema
:
Umutite svježu germu s malo šećera i malo toploga mlijeka i ostavite da se digne. Zamijesite kao kruh po potrebi dodajući brašno i malo tople vode, pazeći da pri kraju dodate mlaku vodu u kojoj se kuhala dimljena šunka ili buncek. Zatima razvaljajte na 5 cm i vrhove prevucite jedan preko drugoga tako da u sredini ostane rupa. U rupu možete staviti lijepu pisanicu ili obično kuhano jaje. Pecite u pećnici poput kruha. Da bi bio rumen prije pečenja premažite tijesto umućenim jajetom.

Što se tiče oblika, možete pustiti mašti na volju. A možda vas inspirira uskrsni stol gospođe Nade. Na njemu su vrtanji u obliku puža, mjeseca, gnijezda, sunca. Ako pak vrtanje kombinirate s pekmezom i sirom - dobit ćete ružice. 

Gospođa Nada voli uskrsni stol upotpuniti s nekoliko vrsta domaćih likera koje sama priprema, kao i različitim rukotvorinama i svojim originalnim pisanicama. To su pisanice izrađene od pačjih jaja sa koncima kojima pravim ručne radove koji mi prave zadovoljstvo, sve ovo su moji stolnjaci , to me usrećuje, pravi me jako sretnom, ističe gospođa Nada.

Kao i sve one koji navrate do gospođe Nade na kušanje delicija nadahnutih tradicijom stubičkog kraja i uskrsnih blagdana.