HRT povećao ulaganja u otkup djela neovisne produkcije

Hrvatska radiotelevizija u prošloj je godini uložila 46,9 milijuna kuna u otkup djela od neovisnih  proizvođača audiovizualnih djela, što je 35 posto više od minimuma na koji je dužna prema članku 11. Zakona o HRT-u. Izvijestio je to na današnjoj sjednici Programskog vijeća HRT-a pomoćnik ravnateljice Produkcije HRT-a za produkcijske službe Zoran Mihajlović, podnoseći izvješće o provedbi članka 11. Zakona o HRT-u, što je bila jedna od točaka dnevnog reda sjednice Vijeća. Također, istaknuo je kako je u 2014. godini HRT imala 24 javna poziva na koje je pristiglo 175 ponuda te kako je realizirano  36 ponuda koje su pobrojane u izvješću.
Vijeće je također jednoglasno prihvatilo i godišnje izvješće povjerenika za korisnike usluga HRT-a Zvonka Šeba, koji je naveo kako je najviše primjedbi bilo na uređivačku koncepciju, prezentirane informacije, zatim prigovora na postupke novinara i urednika, odnosno način razgovora sa gostima te na  jezik i govor. Budući da povjereniku istječe četverogodišnji mandat, Vijeće je pokrenulo postupak za izbor novog Povjerenika za korisnike usluga HRT-a.
Na dnevnom redu također je bila i točka o pravima i obvezama članova Programskog vijeća. Član Vijeća iz redova zaposlenika HRT-a Jozo Barišić na sjednici je rekao kako je on inicirao uvrštenje ove točke na sjednicu, zbog, kako je rekao, opomene pred otkaz koju je dobio zbog javnog istupa odnosno izjave koju je dao u vezi prijenosa inauguracije predsjednice RH. Predložio je da Vijeće zatraži mišljenje Sabora o tome smiju  li njegovi članovi istupati javno ili ne. Član Vijeća Josip Jelić rekao je da bi sankcioniranje zbog istupa na samoj sjednici Vijeća  bilo nezamislivo, no da je drugo pitanje ako se radi o istupu izvan Vijeća. Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman rekao je kako sankcioniranje nije vezano za javni istup i zahtjev za sazivanjem hitne sjednice Vijeća,  već zbog izjave i štete koju je nanio HRT-u iznoseći vlastite ocjene o emisiji inauguracije.  Prema internim pravilima zaključili smo da je nanesena šteta HRT-u, on se mogao poslužiti internim mehanizmima koji su mu na raspolaganju, uključujući i Etičko povjerenstvo, dodao je Glavni ravnatelj. Vijeće je u vezi ove točke dnevnog rada glasalo o dva zaključka, prvom da Vijeće zaključkom od rukovodstva HRT-a zatraži povlačenje opomene te drugom, da Vijeće smatra kako  Barišićev poziv za održavanjem hitne sjednice ne može biti razlog sankcije te da traži  da se razmotre drugi razlozi ukoliko su   oni bili razlog opomene. Niti jedan od zaključaka nije dobio potrebnu većinu nazočnih članova Vijeća.

Vijeće je raspravljalo i o praćenju i ispunjavanju obveza HRT-a definiranih Ugovorom s Vladom RH i Zakonom o HRT-u te je predložilo održavanje zajedničkog sastanka s Odborom za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog Sabora na kojem bi se raspravljalo o provedbi programskih načela. Glavni ravnatelj je također izvijestio članove Vijeća kako će HRT zatražiti izmjene i dopune Ugovora između HRT-a i Vlade RH, u smislu da bi ono što je ugovoreno trebalo predstavljati minimum obveza HRT-a, a ne maksimum. Također, izvijestio je i kako je prošloga tjedna formirano i novo tijelo HRT-a, Savjet za jezik i govor čija je zadaća unaprjeđenje jezika i govora u emisijama javnog servisa, a čiji su članovi i članice ugledni stručnjaci iz raznih hrvatskih institucija.