Desetljeće nakon krađe pronađena slika sv. Marije Magdalene

Deset godina nakon što je u splitskoj crkvi sv. Mande na Marjanu ukradena vrijedna slika sv. Marije Magdalene, nepoznatog autora s kraja 17. stoljeća, policija ju je gotovo neoštećenu pronašla u jednom podrumu omotanu plahtom, doznaje se u splitskoj policiji.

Zahvaljujući "vrijednoj informaciji" policija je pretražila stan 73-godišnjaka kod kojega je i pronađena vrijedna umjetnina veličine 76x74 centimetra, izrađena u tehnici ulja na platnu, uokvirena drvenim rezbarenim okvirom. Na sliku su bile naslonjene ostale stvari koje 73-godišnjak prodaje kao rabljenu robu na "divljoj" tržnici.

Načelnik Sektora krim policije Josip Buljan kazao je da su 73-godišnjaka prijavili za kazneno djelo prikrivanja jer mu je još 2010. sliku ukradenu iz crkve dao tada 30-godišnjak koji je godinu dana kasnije umro. Obojica su se bavila prodajom rabljenih stvari koje su nedjeljom nudili na "divljoj" tržnici.

Splitski konzervator Radoslav Bužančić otkrio je da je slika ukradena iz crkve sv. Mande na Marjanu, sagrađene još 1145. godine, neprocjenjive vrijednosti.

Ovaj pronalazak jako puno znači ne samo za umjetničku baštinu Splita već i za osjećaj sigurnosti umjetnina. Ubuduće će trebati više posvetiti pozornosti čuvanju takvih umjetnina. Izradio ju je vrlo kvalitetan slikar kasnog 17. stoljeća. Riječ je o mletačkoj školi sa sakralnom tematikom i vrlo se rijetko prodaju na tržištu. Za grad Split je vrijednost ove slike iznimno velika jer se radi o civilizacijskom nivou Velog varoša, a restaurirana je dvije godine prije krađe (2003.) u radionici Hrvatskog restauratorskog zavoda, otkrio je novinarima Bužančić.

Rekao je i da je jako dobro da nakon krađe nisu počinjena veća oštećenja na slici tako da će je relativno jednostavno biti vratiti u prvobitno stanje.

Kradljivac "Marije Magdalene" policiji je bio poznat po krađama u sakralnim objektima, ali i kao konzument opojnih droga od kojih je preminuo. Očito je da ni kradljivac, ali ni 73-godišnjak koji je uzeo sliku nisu znali o kakvom je vrijednom djelu riječ.

Ovo nije jedino umjetničko djelo za kojim splitska policija traga. Konzervator Bužančić je kazao kako su s policijom popisali sve umjetnine koje su u posljednjih 30 godina ukradene sa splitskog područja, a radi se o njih ukupno 50 za kojima tragaju. Među njima su amfore, razno oružje iz muzeja, skulpture, razni predmeti, knjige pa čak i Kuran, rekao je Bužančić.

Za kazneno djelo prikrivanja zapriječena je maksimalna zatvorska kazna u trajanju do tri godine.