Pripremite zdraviju inačicu makovnjače

Danas se u Zagrebu predstavlja knjiga Mihaele Devescovi Sirova hrana. Autorica knjige pokazat će vam kako od svježih namirnica izvući najbolje što možemo i umjesto preslatke i premasne hrane za Uskrsne blagdane pripremiti laganu i zdraviju inačicu tradicionalnog kolača makovnjače.  

Recept za sirovu makovnjaču ili orehnjaču:

Sastojci
Tijesto:
1 šalica sirovih indijskih oraščića (ili badema)
1 šalica brašna od heljde (heljdu prvo namočite preko noći, pa osušite klice i miksajte ih u brašno)
1 žličica vanilije
3 žlica agavinog sirupa ili meda 

Miksajte indijske oraščiće do brašna. Isto miksajte heljdu do brašna. I tada ih pomiješajte zajedno sa ostalim sastojcima dok se smesa ne počne držati zajedno. Raširite i i pritisnite 'tijesto' u obliku kocke na masni papir uz pomoć valjka (to će pomoći da ga možete dobro uvaljati). Pazite nemojte jako tanko razvaljati tijesto, da vam ne bi poslije tijesto pucalo.

Nadjev:
200 gr mljevenog maka (ili mljevenih oraha)
malo limunovog soka
1 šalica datulja

Možete sve sastojke miksati u blenderu ili sjekalici. Probajte nadjev u ovoj fazi i prilagodite ga vašim željama. Raširite nadjev po sloju 'tijesta' i polako ga zarolajte, laganim pritiskom. Nakon što je gotovo, stavite ga u hladnjak na oko 30 minuta, te poslužite.

Dobar tek!