Poboljšajte zdravlje uz medvjeđi luk

Medvjeđi luk, čija je ljekovita vrijednost slična onoj češnjaka, uz šparogu jedna je od najčešće rabljenih samoniklih biljaka u proljeće. Za razliku od otrovnog mrazovca, koji raste uglavnom na vlažnim livadama i pašnjacima, medvjeđi luk raste u sjenovitim i vlažnim listopadnim šumama, uz rubove šume i među grmljem gdje raste u većim skupinama. Neka vas pri odabiru vodi osjet njuha i nećete pogriješiti.

Ime je, kažu dobio jer je prva proljetna biljka koje se medvjedi najedu nakon zimskoga sna. Madvjeđi luk, crijemuš, sremuš, divlji ili šumski luk.

Njegov miris i intenzivan okus po češnjaku nepogrešivo ga razlikuju od sličnih, ali otrovnih biljaka kao što su đurđica ili mrazovac. Ako ga ne poznate, ne berite ga. Pa i ako ga poznate, prilikom branja budite oprezni.

Gospođa Mira već ga godinama bere u samoborskom gorju, dobro ga poznaje i ne propušta iskoristiti taj fenomenalni dar što nam priroda pruža u proljeće. Osim što je odličan čistač organizma jer uz sebe veže otrovne tvari i kolesterol, medvjeđi je luk odličan za snižavanje krvnog tlaka, sprječava bolesti krvnih žila, tjera parazite i kažu, poboljšava pamćenje.

Madvjeđi je luk najukusniji dok je mlad, prije nego procvjeta, iako su svi dijelovi biljke jestivi, i lukovica i cvijet, a mladi se pupoljci mogu kiseliti kao kapari. U tih nekoliko tjedana dok su listovi meki valja ga ubrati i konzervirati. Oprane i osušene listove možete samljeti u stroju za meso, ali poslužit će i običan blender.

Da biste napravili pesto od medvjeđeg luka dodajte po volji soli, mljevenih oraha ili pinjola, parmezan i obilato maslinovog ulja u kojem će ostati svjež, ukusan i ljekovit barem godinu dana, a ako želite možete ga i zamrznuti.

Iako je najzdraviji svjež, ukusan je u juhama, sa jajima, uz tjesteninu, u kruhu i na bezbroj drugih načina, svjesna njegove ljekovitosti gospođa Mira od njega radi razne pripravke.

Ako ste pomislili da ste dovoljno upoznali ovu vrijednu biljku ipak budite oprezni. Jer sve su biljke jestive no neke samo jedanput.