'Epistola - od ideje do partiture'

U povodu 90. rođendana hrvatsko-francuskog skladatelja Ive Maleca, u Francuskom institutu u Zagrebu otvorena je izložba 'Epistola - od ideje do partiture'. Zatvoren je tako Mjesec frankofonije u Hrvatskoj.

Izložba detaljno, kroz partiture, fotografije, novinske članke i mailove, opisuje cijeli proces kreacije Epistole koju je Ivo Malec skladao 2006. godine. Djelo je to nadahnuto pismom pjesnika Marka Marulića upućenog papi Hadrijanu VI. 1522. u kojem ga preklinje za pomoć zbog turske najezde u dalmatinske krajeve.

Ono što je Maleca privuklo je podudarnost teme koja se može komparirati sa svim situacijama u hrvatskoj povijesti i kulturi. Stalno ta neka kuknjava, tj. nesreća koja dolazi bez pitanja koliko mi sami toj nesreći pridonosimo. Sam Marulić u tom pismu kaže da su ljudi koji vode Hrvatsku u to vrijeme, a to je 1500. godina, krivi za to što se događa. I tu je Malec pronašao jedan aktualitet koji ga je privukao i naravno činjenica da se je to dogodilo 1991. kada je on prvi put tu Epistolu, to pismo dobio u svoje ruke, to je bilo vrijeme Domovinskog rata koje ga je jako potreslo, ali je on kao profesionalac u svemu tome ipak vidio ljepotu teksta, rekla je povjesničarka glazbe Bosiljka Perić Kempf.

A ljepotu Malecova rada odavno je prepoznala Francuska, gdje Ivo Malec živi i stvara od 1959. godine. On je vrlo važna osoba za bilateralne osnose između Hrvatske i Francuske. Imamo jako dubok kulturni odnos s Hrvatskom, a Ivo Malec vrlo je važna spona u tom kulturnom odnosu između Francuske i Hrvatske. On je već toliko dugo u Francuskoj, bio je profesor na  francuskom konzervatoriju, ima ključnu ulogu kao most između glazbe koju je donio sa sobom i razvoj nove glazbe u Francuskoj i jedan je od ključnih glazbenika 20., ali i ovog stoljeća, istaknula je Michele Boccoz, veleposlanica Francuske u Hrvatskoj.

Iako rođen u Zagrebu, Malec je francuski skladatelj. Slažu se u tome i francuska i hrvatska strana.

Izložba je otvorena do 12. travnja.