Čipkana jaja

Posebnu tehniku ukrašavanja jaja do perfekcije je razvio Riječanin Marko Vidić. Oduvijek je volio oslikavati pisanice, no svoj je hobi slučajno otkrio prije dvije godine, i od tada ne posustaje. Sada je vlasnik nestvarno lijepe kolekcije unikatnih radova.

A sve je počelo zahvaljujući supruzinoj priči o reportaži koju je gledala na televiziji. I od tada je izazov. Vježbao je više od 6 mjeseci kako bi savladao tehniku. Kajgane je bilo u neograničenim količinama.

Malo tko se može podičiti ovakvim uspjehom obrade kokošjih jaja, osobito industrijskih, koja su vrlo krhka. Slično je i s prepeličjima. No, Marku najdraže jaje, ono sa simbolima hrvatske države - ostavlja bez daha.

Oko ovog jajeta je bilo 70 sati aktivnog rada, priča Marko, more nisam mogao napraviti. Ali otoke je uspio, kao i glagoljicu, lepoglavsku čipku, hrvatski grb i pleter, te maslinovu grančicu, vinovu lozu i velebitsku degeniju. Teško je bilo odrediti dimenzije no na kraju sam uspio, dodao je.

Kada je ružno vrijeme šestarom crta, mjeri, kreira ovaj nekadašnji brodomonter u 3. maju. Iako obitelj ima razumijevanja za njegov hobi, ipak su mu za radni prostor odredili pola kvadrata balkona. Marku Vidiću je to dovoljno da na ljuske jajeta prenese tisuću motiva iz svoje mašte.