"Kako smo preživjele" najbolja predstava 8. Gumbekovih dana

Predstava Zagrebačkog kazališta mladih "Kako smo preživjele" u režiji Dine Mustafića proglašena je najboljom predstavom u cjelini osmih Gumbekovih dana, dok su nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dodijeljene Erni Rudnički i Luki Petrušiću, izvijestili su u utorak iz Glumačke družine Histrion koja je organizator festivala.

Ocjenjivački sud međunarodnoga festivala cabareta u kojemu su bili dramska umjetnica Branka Cvitković (predsjednica), kazališni kritičar Tomislav Kurelec te predstavnici publike Branko Babac i Mehmed Aganović u obrazloženju nagrade istaknuli su kako je predstava nastala po tekstovima Slavenke Drakulić, Željke Udovičić i glumica iz predstave koje su polazeći od nekog naoko nevažnog, ali karakterističnog detalja ironijskim i satiričnim odnosom, a nerijetko i kabaretskim stilom, ostvarile cjelovit mozaik pamćenja posljednjih nekoliko desetljeća, obogaćen duhovitošću i originalnošću glumačkog i redateljskog pristupa, a i atmosferom koju sugestivno dočaravaju glazba i songovi sjajnog Mate Matišića"

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Erni Rudnički za ulogu u predstavi Ivice Boban Nevjerojatan događaj Kazališta KNAP. Luka Petrušić proglašen je najboljim glumcem za nastup u Cabaretu chishche lishche Satiričkog kazališta Kerempuh.

Nagrada za izniman doprinos oživljavanju cabareta pripala je pjevaču i estradnom umjetniku Stjepanu Jimmyju Staniću za šest desetljeća njegovanja kabaretske tradicije na tragu Ace Biničkog, Vikija Glovackog i Brace Reissa koja je povezivala popularne šlagere s duhovitim 'štiklecima' i povremenim satiričkim bodljama, smatra ocjenjivački sud.
                 
Kako smo preživjele (foto:Nina Djurdjevic/PIXSELL)

Posebna priznanja dodijeljena su Dječjem kazalištu Dubrava, VRUM-u iz Varaždina i Prostoru plus iz Rijeke za predstavu Minimi u režiji i koreografiji Sanje Tropp Fruehwald i Tilla Fruehwalda te Hrvatskom kazalištu Pečuh za predstavu skupine autora Dobar, loš (zao i krakati u režiji Slavena Vidakovića.

Ocjenjivački sud izrazio je veliko zadovoljstvo ovogodišnjim rekordnim brojem predstava i njihovom tematskom i stilskom raznolikošću. Predstave ovog festivala pokazuju vitalnost i širenje tradicije cabareta kako u predstavama koje pronalaze suvremene oblike tog vrlo specifičnog žanra tako i u onima koje koriste neke elemente kabaretskog izraza da bi obogatile svoje izvedbe.

Na osmom međunarodnom festivalu cabareta Gumbekovi dani od 19. ožujka nastupilo je 14 kazališta iz Hrvatske, BiH, Mađarske, Slovenije i Srbije. Nagrade će dobitnicima biti uručene večeras na svečanosti u Histrionskom domu nakon koje će biti izvedena predstava U plavom podrumu Nina Škrabe u režiji Želimira Mesarića.