Bakina okućnica - mjesto na kojem su svi dobrodošli

U malom izlogu TZZŽ-e u Preradovićevoj 42 u Zagrebu otvorena je izložba radova osnivačice udruge Igrišće i vlasnice OPG-a Bakina okućnica, Nadice Bedek. Izložba je otvorena do 20. travnja.

Bakina okućnica - mjesto na kojem su svi dobrodošli. U dvorištu obiteljske kuće Nadica Bedek čuva uspomene na prošla vremena. Ova samohrana majka i baka, kaže, cijeli se život brinula za druge i skrbila za obitelj. Sada radi nešto samo za svoju dušu. Osnovala je udrugu, uredila etno kuću, a planova i ideja ima napretek.

Veseli me da iza mene ostane nešto zacrtano o selu, običajima, načinu života, suživotu generacija, sve kak je nekad na selu bilo kak je sada da selo se gubi, globalizacija nam gubi selo, a ja ga želim sačuvati za svoje unuke i praunuke, ističe Nadica.

Više od 40 godina gospođa Nadica kupovala je i skupljala etnološke predmete. U njezinoj vrijednoj zbirci danas ih je više od pet tisuća. Ne možemo stvarati budućnost ako ne poznajemo svoju prošlost - ističe ova vrijedna i neumorna čuvarica tradicije.

Mladi ne cijene ništa i nemaju ništa. Ali meni je žao, mi ćemo stari umrijeti.i otići, a oni ne budu na kompjuteru toga našli. Jer za njih je kompjutor bit svega i život se vrti oko kompjutera. Mi smo živi kompjutori, naša saznanja i čipove ćemo odnijeti na drugu svijet, a želimo zabilježiti, ostaviti, pokazati mladima pa morti bi netko od tih mladih videl, zapamtil i ostavit ću kuću i sve, možda se danas sutra netko bude grebel da odgonetne kaj bu to bilo. Šta je babica radila i za koga, nada se gospođa Nadica.