Off road - čisti adrenalin, svježe blato i odlična zabava

Blato, šuma, poljski put, prilagođen terenac i zabava može početi. Off road je adrenalinski sport koji vam danas predstavljamo.

Vozači ne moraju biti profesionalci. Dovoljni su vozačka dozvola, ljubav prema vozilima s pogonom na sva četiri kotača. I malo hrabrosti ili ludosti, prosudite sami.

Uglavnom se vozi u serijskim automobilima s nekoliko preinaka. Obvezno moraju imati vitlo sprijeda i straga te gume koje će uspješno svladati sve zapreke. Dok ste u automobilu morate biti stalno vezani pojasom na četiri točke najmanje, morate imati zaštitni kavez protiv prevrtanja, morate nosit zaštitnu oprem, kacigu na glavi i kad ste van vozila i radite sa vitlom i sa sajlom onda morate imati rukavice, objašnjava Igor Božiković.

Neke od opasnijih situacija su bočni nagibi, ili  se spuštate sa visine trećeg ili četvrtog kata gotovo okomito po šumi na kliskom trenu gdje se možete onda otklizati samo onako. Blago rečeno gledate koje drvo je najdebelje ak se trebate zaustavit da se možete na njemu zaustaviti. Usponi su isto tako dosta komplicirani, trebate imati vitlo, a ako vam pukne sajla onda da ne pričam šta se događa s autom, priča Nebojša Gvozdić.

Kad je riječ o pravilima natjecanja, svako je priča za sebe. Uvjete i pravila određuje organizator utrke. Cilj je zadanu rutu priječi što brže.

Natjecatelji iz cijele Europe 29. travnja dolaze u Staro Selo Topusko na, sad već tradicionalno, 15. Off road natjecanje. Ako je suditi prema prijašnjim godinama - sudionike i gledatelje čeka 8 dana čistog adrenalina, svježeg blata i odlične zabave.