Trinaestogodišnji virtuoz na klaviru

Zagrebačka Glazbena škola Zlatka Balokovića ove godine obilježava 45. obljetnicu rada i 120. godišnjicu rođenja našeg proslavljenog violinista po kojem je škola dobila ime.  Danas je to jedna od najvećih glazbenih škola u Hrvatskoj, a trinaestogodišnji  Roko Matijević jedan je od njihovih najtalentiranijih učenika.

Roko Matijević pohađa 6. razred glazbene škole Zlatka Balokovića i 7. razred redovite škole u Zagrebu. Njegova mlađa sestra također svira klavir, a majka mu je profesorica klavira u istoj glazbenoj školi, ali nije njegova mentorica.

Nastojim se ne puno miješati u posao profesora - mada moram pripomoći i tu sam kad me zatrebaju, ali vježbanje bi oni trebali shvatiti kao nekakav samostalni rad. Oni isto tako u tom procesu moraju shvatiti da moraju dati sebe, a ne da uvijek čekaju da netko s njima radi. Naravno, taj rad je vrlo važan, ali vrlo često, najčešće sami vježbaju. Takav je život, nastava, sve obveze, ne stignem ja s njima vježbati, priča Deniza Matijević.

Svakoga dana Roko vježba na klaviru barem 2 sata, 3 puta na tjedan dolazi u školu na satove solfegia i klavira kod profesora Nenada Kačara. Na nekoliko međunarodnih  natjecanja ove godine osvojio je prve nagrade.

U slobodno vrijeme bavim se tekwandoom, volim se družiti s prijateljima, igrati nogomet, volim i čitati, redovito nastupam na koncertima i školskim produkcijama i u zadnje vrijeme sam bio na 2 natjecanja, međunarodna na kojima sam osvojio prve nagrade, rekao je Roko.
Jedna od posljednjih Rokovih nagrada bila je ona za najtalentiranijeg natjecatelja, a kaže da, iako nije lako svakodnevno vježbati, motiviraju ga rezultati. Profesor nije strog pa ga i on potiče na rad i priprema za natjecanja.

Svečanim koncertom u Mimari održanom na rođendan violinskog virtuoza Zlatka Balokovića i početku proljeća, učenici i profesori pokazali su svoje talente i sve što su naučili.