Freelanceri - nezavisni profesionalci

U Hrvatskoj  je sve više freelancera, nezavisnih profesionalaca. Otkrivamo vam kako izgleda kada netko odluči samostalno upravljati svojim znanjem i poslovim projektima, te koji ih izazovi čekaju u ovom načinu rada.

Mirela Priselac Remi i Tomislav Kozačinski radne dane provode pred laptopom. Remi je reperica i prevoditeljica. Tomislav je stand up komičar, grafički, web dizajner. U posljednje vrijeme, i dizajner mobilnih aplikacija. Sami određuju kada će raditi, gdje i za koga. Oni su freelanceri, nezavisni profesionalci.

Obično, ono, dižem se ujutro kao i bilo koja zaposlena osoba koja ide u neku tvrtku ili nešto. S bitnom razlikom da nemam na sebi možda sako ili se lijepo obuć. Mogu bit čupava i sjedit u pidžami i prevodit za svojim laptopom ili kompjutorom, objašnjava Remi.
Tomislavov dan započinje već oko sedam sati ujutro. Odradim trening, nakon toga popijem kavu i primim se posla cijeli dan. Ako nisam uz kompjuter, onda sam sigurno uz telefon i sva sreća da mogu poslije odradit crtajući u bilježncsu tako da mogu neke stvari odradit na papiru, priča Tomislav.
Radni dan ovo dvoje freelancera pretpostavlja da su uspjeli pronaći angažman. Remi trenutno prevodi članak s engleskog za jedan muzički glazbeni mjesečnik. Tomislav je uspio pronaći klijenta na američkom tržištu gdje inače dobro posluje.

Uz dobru organiziranost, poželjno je, kažu, biti fleksibilan i živjeti slobodnim stilom života. No, biti freelancer nije uvijek jednostavno. On sa sobom nosi jednu određenu dozu nesigurnosti i ajmo reći tog titranja na rubu. Odakle dolazi slijedeći posao, hoće li mi platiti, kad će mi platiti. Kako ću utjerat lovu i ta neka druga pitanja, objašnjava loše strane svoga posla Mirela.

Upravo zbog toga što nikada ne znate koliko ćete financijskih sredstava imati mjesečno, treba znati dobro planirati unaprijed, kaže Tomislav. Premda je to ono zbog čega većina ljudi ne preferira ovakav tip rada, on je radije odabrao život u neizvjesnosti.

I Remi i Tomislav probali su živjeti klasičnim radničkim životom. Imali su svoje firme, imali su jednom i sigurnije ugovore. Njihovim umjetničkim karakterima ipak više odgovara sloboda.

Svakim danom u Hrvatskoj je sve više freelancera. Odlučili su da je vrijeme da se udruže. Tako je u Zagrebu 2013. god. osnovano Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca. Svojim programima žele pružiti operativnu i pravnu podršku, platformu za edukaciju i profesionalni razvoj, kanale za samopromociju, umrežavanje i poslovne prilike te cjenovno pristupačnu, reprezentativnu i društveno integriranu uredsku infrastrukturu za svakodnevni rad i/ili sastanke s poslovnim suradnicima i klijentima.
Svaki HDNP projekt počiva na logici "freelanceri za freelancere" odnosno "članovi za druge članove" s željom da svaki član ima priliku angažmana u udruzi i dodatne zarade zahvaljujući svojim specifičnim vještinama i znanju.