Uspjesi hrvatskog akrobatskog rock'n'rolla

Današnji akrobatski rock'n'roll sport fokusiran je na što atraktivnije elemente, bilo da se radi o plesu ili o akrobacijama. Dvostruki salto, visoko curenje, twist - sve su to akrobacije koje plijene pažnju. Odlični, hrvatski  parovi osvjajaju svjetska prvenstva  i vode na godišnjim rang listama. Zbog toga su i u Svjetskoj rock n roll organizaciji visoko pozicionirani naši treneri te suci.

Akrobatski rock and roll - mali sport u kojem imamo velike sportaše. Trenutačno najuspješniji par su Alen Mikić i Ana Silaj. Mi smo u starijim juniorima i u mlađim juniorima sve skupa pobjedili 4 puta na svjetskom i europskom prvenstvu, i osvojili ukupno 4 svjetska kupa, priča Ana.

Samo u posljednih godinu dana  hrvatski parovi osvojili su titule  viceprvaka Europe te drugo mjesto na svjetskom kupu. No osim parova, u svijetu akrobatskog rock and rolla,  visoko pozicionirani su i naši treneri te suci. Kao tehnički direktor svjetske rock and roll konfederacije, Denis Lilih je drugi čovjek po važnosti. 
Od svih kategorija u akrobatskom rock and rollu, najteže su A i B. Razlika između A i B kategorije je ta što u B kategoriji postoje nekakve limitacije, odnosno akrobacije su limitirane do nekakvog sigurnosnog nivoa. U A kategoriji nema ograničenja, znači dozvoljene su sve akrobacije s time da su jedina limitacija maksimalno dva salta, objašnjava međunarodni sudac i trener Silvio Golubić.

Kako bismo plesne akrobacije jednoga dana gledali na Olimpijskim igrama, prošle godine za A i B kategorije uvedena su nova pravila u ocjenjivanju. 

Iako za sada Rusi slove kao najjači,  natjecatelji sve češće strepe i od hrvatskih parova. Godišnje naši parovi imaju od 5 do 8 natjecanja diljem Europe i svijeta. Za razliku od parova iz ostalih zemalja, naše  s tribina  hrabre uglavnom samo treneri i članovi obitelji.

Teško je reći zašto hrvatski parovi unatoč vrhunskim rezultatima nemaju veću potporu, no već sada je sigurno da će  u povijesti akrobatskog rock and rolla Hrvatska biti trajno zabilježena.