Base jump - samo za najhrabrije

Stiglo je proljeće a s njim i naša potreba da skinemo zimske naslage. Sve više boravimo u prirodi, šetamo, trčimo, planinarimo. Ali mi smo odlučili ovaj tjedan ispričati vam priče o ljudima kojima obični sportovi naprosto nisu dovoljni. Oni žive od extra doza adrenalina. 

Donosimo vam priču o base jumpu - najekstremnijoj padobranskoj disciplini - skakanje s različitih platformi koje su, za razliku od aviona, mnogo bliže zemlji. Vanja Šiljak iz Zagreba skakao je s nekih od najviših zgrada svijeta. Najviša zgrada s koje je skočio visoka je 230 m i nalazi se u Istanbulu. Najbolji rezultat bilo mu je 8 mjesto na svjetskom kupu u Španjolskoj - skok sa 130 m visokog hotela.

Uz brojne provjere sigurnosti i treninge strah se s vremenom smanjuje, ali nikad ne nestaje bez obzira na iskustvo i broj skokova. No, Vanja tvrdi: To je pozitivan strah.

Vaša eventualna želja da se okušate u base jumpingu morati će pričekati, pogotovo ako ste potpuni amateri, jer za ovaj ekstremni sport trebate najprije izvesti između 200 i 300 skokova s padobranom. Hoćete li na kraju zaista skočiti ovisi o tome hoće li vam znatiželja pobjediti strah.