Tek joj je 105 godina: Uz rad život mi je brzo proletio!

Spojila je maslinovo ulje, ribu i janjetinu i doživjela 105. godinu. Među tisućljetnim maslinama uz more u Lunu na otoku Pagu okupila je slavljenica baka Marija Šanko - djecu, unučad i praunučad i s njima proslavila rođendan.

Kaže da joj je život uz rad brzo proletio, a iako slabo čuje i još lošije vidi, i dalje se sama brine o sebi. Čestitarima je otkrila recept za dugovječnost, a oni njoj susret s istim povodom poželjeli i dogodine.

Puhala je baka Marija svjećice na slavljeničkoj torti uz pjesmu čestitara. Stigli su susjedi, mještani i novaljski gradonačelnik Ante Dabo. Najstarija Lunjanka i Pažanka veselo i uz pjesmu slavila je rođendan pa rekla kako joj je život bio težak, ali, u radu je spas pa joj nije bilo teško sve ove godinem mahom sama s petero djece. Živih je troje.

Vremešna 105-godišnjakinja kaže da si još uvijek sama skuha ća ju je volja, čime je nasmijala sve prisutne.
A kad ste u Lunu, tom pomalo mitskom mjestu, gdje se spajaju tisućljetne masline s morem, morskim i ovo zemaljskim božanskim plodovima, možda i nije teško doživjeti stotu, ali dvije tisućitu!? To mogu lunjske masline. Ove godine dobro je počeo cvat, no do berbe je sve moguće.U lunjskom masliniku jedna je maslina ponos. DNA analizom dobila je potvrdu starosti, ispričao nam je upravitelj Maslinarske zadruge Lun, Želimir Badurina.

Trenutno jedna od najstarijih maslina za koju znamo na području Lunskog maslinika, pretpostavljamo da ima i starijih, međutim ova maslina sada je orijentaciono stara 2000 godina, kaže Badurina.