Zagreb je dobio nove stanovnike - urlikavce

Zagreb je dobio nove stanovnike. Iz njihova prirodnog staništa daleke Južne Amerike, preko Mađarske, u zološki vrt stigli su majmuni urlikavci.

Oni su nam stigli iz Mađarske, iz zološkog vrta u Segedu. No mužjak je podrijetlom iz Nizozemske. Zove se Alok i ima 14 godina. Ženkica je stigla iz Velike Britanije. Zove se Wilow, što na engleskom znači vrba. Ona ima sedam godina i s njima je beba, jedna mala ženkica rođena prošle godine u Segedu i zove se Balu, rekao je edukator Tomislav Krizmanić.

Alok i Wilow brzo su se prilagodili novoj okolini, za razliku od njihove bebe Balu koja većinu vremena provodi u unutarnjoj nastambi s timariteljem.

Ona još nije prihvatila taj vanjski prostor kao sigurnim tako da dosta zazire od izlaska u vanjski  prostor i u tim trenucima kada se osjeća nesigurno traži utočište u narjučju naših timaritelja tako da si stvara jednu povezanost, objašnjava Tomislav.
Ženka je, kaže, mirnija, dok je mužjak odvažan i znatiželjan. Vrlo su bliski. Znaju prvesti dosta vremena češkajući jedni druge, uživajući na svojoj ležaljci, tražeći hranu, ali to uglavnom rade zajedno. 
Majmuni urlikavci u obiteljskoj grupi ostaju vjerni svim njezinim članovima do samog kraja. Unutar zajednice radi se za dobrobit i opstanak svih. Par primjerice pronalazi hranu za svoje mladunče dok se ono ne osamostali. Svi se potencijalni sukobi pak rješavaju verbalno - urlikanjem.

Osim urlikanja njihova specifičnost je i rep koji im služi kao svojevrsna peta ruka. Posjetitelji mogu uočiti kako se njime penju, uređuju, maze...