Blaga Državnog arhiva dostupna građanima

Državni arhiv u Zagrebu, malo poznata institucija na zagrebačkom Gornjem gradu, čuva neprocjenjivo blago. U njoj je od jučer otvoreno dvorište koje će, kao i unutrašnjost, moći posjećivati građani i turisti.

Palača Erdedy-Drašković mijenjala je vlasnike i namjene, nadograđivana je i uređivana u različitim stilovima. U njezinoj memoriji upisani su mnogi važni ljudi i dugađaji. U njoj je, primjerice, rođena prva hrvatska primadona Sidonija Erdedy Rubido, zvijezda ilirskog pokreta. Danas je u ovoj velebnoj zgradi sačuvana povijest mnogih institucija, povijest plemenitaških obitelji i običnih građana. Od 13. stoljeća do današnjih dana. U spremištima Državnog arhiva čuva se 12 kilometara građe.

Najstariji dokument koji čuva Državni arhiv Zagreb je isprava Bele IV iz 1250.kojom određuje da građani grada Zagreba dobiju zemljište Sfige na kojem su se nalazile šume i da plaćaju godišnji porez. Ovo je, primjerice, rodoslovno stablo obitelji Jelačić, koje je, kao i drugi obiteljski fondovi, mahom darovano arhivu.

Među mnogobrojnim zanimljivostima je to da je jedno izvješće sa sjednice Gradskog poglavarstva iz 1848. napisano latinskim, a već za 3 dana hrvatski jezik postao je službeni. Iz Državnog arhiva poručuju - svi koji imaju 'što pohraniti za buduće naraštaje, neka se jave'.

Pogledajte videoprilog!