Prvenstvo Hrvatske u latinoameričkim plesovima

Osječka športsko plesna udruga Fenix, organizirala je prvenstvo Hrvatske u latinoameričkom plesu. Puna dvorana pokazala je kako i kod nas ima interesa za ovu atraktivnu vrstu plesa.

Prljavi nije, ali je ples i to kakav. Graciozan, elegantan, ali i strahovito zahtjevan. Kako i ne bi bio kada je riječ o Prvenstvu Hrvatske u latinoameričkim plesovima održanim u Osijeku. 

80 plesnih parova, mladi, seniori i veterani, ali najbolji od najboljih, natjecali su se u ovoj sportskoj umjetnosti. U intenzivnom ritmu od 5 plesova u dvije minute, suci su imali težak posao ocjenjivanja. Ocjenjuje se tehnika, držanje, gibanje, muzikalnost, da li poštuju glazbu, a isto tako i da li plešu zajedno, objašnjava Nicolas Quesnoit, voditelj plesnog centra.

Pobjednika, nakon prvenstva Hrvatske, čeka još teži posao. Nakon što pobjede u HR postaju članovi Hrvatske reprezentacije, odlaze na svjetska plesna natjecanja, predstavljaju našu zemlju na turnirima  i svjetskim smotrama, rekao je Darko Valentić, predsjednik Športsko plesne udruge Feniks.

Plesanje je puno više od običnog hobija. Traži trud i odricanje, krvave treninge, žuljeve. Vrhunski parovi treniraju po tri sata dnevno, 6 dana u tjednu. A šminka i oblačenje u kostime - priča su za sebe, koja, valja spomenuti - uopće nije jeftina. Plesači i plesačice iznimno su pasionirani svojim sportom.

Na kraju dana, pobjednici ipak mogu biti samo jedni - Vanja Vujić i Viktor Szabo iz Plesnog kluba Optimus.