Sunčani sati zapisani su u kristalnoj kugli

Svjetski meterološki dan - obilježava se na dan kada je 1950. godine službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija. U potrazi za vrijednim meteorolozima-volonterima ekipa HRT-a posjetila je Rovinj i obitelj Krizmanić-Haber. Od ukupno 450 motritelja oni su uvijek među 15 najpreciznijih.

S godinama je raslo njihovo meteorološko carstvo kao i ljubav prema klimatološkim pojavama. Iako nisu školovani, rade gotovo kao profesionalci. Od 1988. godine smo počeli se baviti meteorologijom za DHMZ kao motritelji obične klimatološke postaje, prisjeća se početaka Doris Krizmanić-Haber.

A ona je rasla s godinama, pa je danas bogata uređajima kao profesionalna. Kada idem očitavati podatke prvo idem u kućicu gdje imam termometre. Imamo suhi termometar i mokri termometar. Mokri ima krpicu i nju se namoči i upali se ventilator, ostavi se izvjesno vrijeme da se spusti temperatura na najnižu točku, objašnjava.

Slijedi očitavanje termometara na i u tlu. Zatim pogled na vjetrulju i određivanje smjera vjetra. Dok je njegova jačina zapisana na Anemometrovom brojčaniku. Anemometar ovdje je i do sunčevog sata koj pokazuje ono drugo vrijeme. Pa pogled u nebo i subjektivno zapažanje. Količine kiše bilježe ombrometar i ombrograf. Dok su sunčani sati zapisani u kristalnoj kugli.
Ovaj instrument zove se heliograf i on mjeri osunčanje u tijeku jednog dana, ima traku kojsa se navečer kad sunce zađe mijenja i na osnovu snopa svjetlosti što se stvara od sunca i kako se zemljina kugla okreće tako se stvara trag na traci od sunca, podučila je našu ekipu gospođa Doris.

Ritual motrenja provode svaki dan tri puta dnevno a ljeti čak pet, s još jednim dodatnim mjerenjem. Već 27 godina Križmanićevi bilježe te važne podatke za klimatološku sliku Rovinja. I nikada nisu izostali.

Lijepo nam je to raditi i nije nam teško. Zato smo uivjek pitali da li možemo dobiti još neki insturment, da bi njima u Zavodu bilo bolje da dobiju više podataka, priča gospođa Krizmanić-Haber. I tražili su baš osobe koje imaju životinje te osobe su vezane na mogu otići nikamo, ne mogu na godišnji, moraju biti 24 sata na dan kući, dodaje.

I bilje u njihovoj blizini priča klimatološke priče, pa se pomalo gospođa Doris bavi i fenologijom. Ovo u kućici je trenutačno vrijeme, a kod biljaka je drukčije jer one se moraju pripremiti na svoje cirkuliranje sokova cijeli svoj život, objašnjava.

Cijeli svoj život ovi motritelji volonteri daruju meteorologiji dajući vremenu pečat iz dana u dan.