"Bit ćemo prvaci svijeta" stigao u kina

U kinima se počeo prikazivati dugo najavljivani igrani film "Bit ćemo prvaci svijeta", redatelja Darka Bajića, koji je nastao u srpsko-slovensko-hrvatskoj koprodukciji. Prva je to filmska priča o glasovitoj košarkaškoj reprezentaciji bivše države koja je 1970. postala svjetski prvak.

Ono što je do te 1970. bilo nezamislivo, u trenutku je obišlo svijet. U ljubljanskom Tivoliju Jugoslavija - Amerika 70:63! Darko Bajić tada je imao 15. Sa 60 je o tome snimio film. Želio sam napraviti jedan lijep film i  gledatelje vratiti u prošlost kada su se stvarale legende i kad je društvo prepoznavalo talente, rekao je Bajić.

Među 12-oricom veličanstvenih Ćosić, Plećaš, Skansi i dr. Utjelovljuju ih hrvatske i srpske glumačke zvijezde, pa čak i sinovi legendarnih košarkaša. Košarka je bila čista rekreativa, ali nikad nisam težio zvijezdama u kojima je on bio jer je to bila njegova ljubav, rekao je Petar Ćosić, sin Krešimira Ćosića. Meni je bilo divno što stojim na sceni s Daneuom, Plećašem, Skansijem, Kapičićem, bilo mi je fantastično što su oni tu, izjavio je glumac Sergej Trifunović.

Film, međutim, ne govori samo o tim legendama nego i slavnoj četvorci: Popoviću, Stankoviću, Šaperu i Nikoliću, kao glavnim pokretačima jugoslavenske košarke. Razlog više za utvrđivanje dojmova nakon filmske premijere. Vrlo je teško napraviti priču da baš bude vjerno prikazana, ali većina je stvari onakva kakva je bila, istaknuo je Mirko Novosel.

I dok će polemika uvijek biti s ove ili one strane, ostaje nam film o prošlim vremenima, o državi koje više nema i košarkaškom trijumfu koji se ponovio jos dva puta.