Dan zdravog osmijeha

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 60 do 90% djece boluje od karijesa. I ovako zabrinjavajući podaci, još su gori ako se zna da se većina oboljenja zuba danas može uspješno spriječiti adekvatnim higijenskim navikama. Upravo tome, već 10 godina mališane u Čakovcu uče akcijom Dan zdravog osmijeha.

Lijevo, u sredini, desno, gore, lijevo, u sredini, desno gore. I tako barem tri puta na dan, odnosno svaki puta nakon jela, i to u trajanju od najmanje tri minute. To je recept kako i na koji način pravilno njegovati i održavati svoje zube zdravima i lijepima. Otkrili su nam ga mališani iz čakovečkog vrtića Vjeverica, skupina Delfinići. Svatko od njih već sada ima svoje navike kad je higijena zuba u pitanju, no najvažnije je da dobro znaju da zube treba prati.

Upravo je preventiva najvažnija za zdravlje zuba, podrazumijeva redovitu higijenu, ali i posjete zubaru. Stomatolozi ističu, s njima ne treba čekati, već doći zubaru barem na upoznavanje.

Nikad nije prerano za doć po savjet u trudnoći, kad je mala beba već na privikavanje, jer zubi čim izniknu trebaju se prati uz pomoć roditelja. Zato smo mi tu da stalno na tim akcijama apeliramo, radimo na dizanju svijesti. Moram se zahvaliti odgajateljicama jer nas već 10 godina prate u svemu tome, kaže Tanja Rosić iz Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju.

U čakovečkim vrtićima sustavno se vodi briga i o oralnom zdravlju djece. Usađuju im se zdrave navike i nadograđuju one koje stječu kod kuće.

To se jako dobro lovi na njih, naime dok su u ranijoj dobi djeca kroz niz različitih aktivnosti uče. Tu su stručnjaci s jedne strane, mi koji radimo s djecom, s druge strane stomatolozi, i zaista ta suradnja je vrhunska i naravno da se onda vide rezultati, objašnjava odgajateljica Gordana Šoltić Siladi.

A rezultati su zdravi osmijesi na dječjim licima.