IVRA - prva hrvatska društvena mreža

Ivan Rakić, osamnaestogodišnjak iz okolice Šibenika, pokrenuo je domaću društvenu mrežu na internetu. Njegova je IVRA u nekoliko tjedana okupila više od 2 tisuće korisnika.

Ivan živi u Pakovu Selu, ide u Prometno-tehničku školu u Šibeniku, smjer pomorski nautičar. Cilj mu je osnažiti tu prvu hrvatsku društvenu mrežu za djecu i mlade koja će se razlikovati od popularnih Facebooka i Tweetera po jačim postavkama sigurnosti i privatnosti.

Sve je počelo odlukom da kolege iz škole okupi na jednoj intimnijoj mreži, bez lažnih korisnika. Za registraciju je potrebno dokazati tek autentičnost korisnika.

Prijava je jednostavna, kao i na druge već postojeće mreže. Odabrat ćete ime, prezime nadimak, tj korisničko ime koje ćete koristiti, pravu e-mail adresu, lozinku spol i državu rođenja. Sve što je potrebno za potvrdu profila je dostaviti administraciji pravo ime i prezime, sliku profila postaviti na profil te poslati presliku nekog dokaza da je to stvarna osoba, objašnjava Ivan.

Nakon prvih nastupa u medijima, broj korisnika IVRE naglo se povećao. Prvi od njih - nemaju prigovora. Ja sam jedan od prvih korisnika IVRE. IVRA je vrlo dobro organizirana i jednostavna za korištenje. Sviđa mi se što nema mnogo reklama  kao što ih ima na najpoznatijoj društvenoj mreži facebooku, rekao je Mario Mišura, učenik Prometno-tehničke škole Šibenik.

Žele što više mlađih korisnika jer im, kako tvrde, IVRA jamči sigurnost. Naravno, pozivaju i sponzore da im u toj nakani pomognu. Jer će s većim brojem plaćenih administratora biti veća i sigurnost.

No, Ivanu Rakiću oglašivači su trenutačno manja briga. Prije svega, mora se pripremiti za natjecanje iz nautike, maturu, ali i za prijamni na Pomorskom fakultetu. U IVRI vidi izazov, ali ne i sigurnu egzistenciju u budućnosti.