Jak kao Jakov

U udruzi Jak kao Jakov djeluje mnogo volontera koji izrađuju igračke, pisanice, anđele, a prodajom žele pomoći djeci koja su na liječenju. Nedavno su izdali i slikovnicu koja čeka svoj nastavak.

Jakov se godinu dana borio s leukemijom. Mnogo je vremena proveo u izolaciji, a svoj prozor u vanjski svijet stvorio je na veoma neobičan način. U bolnici se igrao sa plišanim igračkama, davao im je jako neobična imena, smišljao priče. Njegova mama Ivančica je zapisivala ta imena i dogodovštine koje je Jakov osmišljavao. Nekoliko godina nakon što nas je Jakov napustio, nastale su zanimljive  slikovnice.
Ivančica Rubido je stupila u kontakt sa splitskom književnicom Natali Šarić. Izmijenile su brojne poruke o tome kakav je Jakov bio, što je volio. Natali je u  slikovnicu  uvrstila stvarne prijatelje i osoblje iz bolnice, događaje na koje je Jakov želio ići, njegove pjesme i pripovijetke.

Do sada su završena dva nastavka od planiranih osam. Plišanci neobičnih imena bit će glavni likovi u sedam slikovnica, a u osmoj junak je sam Jakov- dječak koji je svojoj maštom pružio nadu i ljepši svijet djeci koja se liječe i borave u izolaciji.

Udruga Jak kao Jakov, koja brine o djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim socijalno ugroženim obiteljima, četvrtu godinu zaredom organizira humanitarnu korizmenu akciju "Uskrs u srcu 2015." Akcija je organizirana kroz niz radionica na kojima volonteri izrađuju brojne prigodne Uskršnje ukrase, koji su izloženi na humanitarnim prodajnim štandovima na kojima se prikuplja pomoć za maligno  oboljelu djecu koja su trenutno na liječanju.

Njihovi štandovi bit će otvoreni tri vikenda u Zagrebu i Vukovaru (14. i 15, 21. i 22, te sljedeći vikend 28. i 29. ožujka) desetak dana prije Uskrsa u Karlovcu, a njihove pisanice i ukrase moći ćete pronaći i u Žminju, Varaždinu i Zadru.

Svi ukrasi izrađeni su volonterskim rukama, neki i u školama, na mnogobrojnim kreativnim radionicama. Kao i uvijek do sada, prikupljenim sredstvima pomažu pri liječenju djece oboljele od malignih bolesti i njihovim socijalno ugroženim obiteljima.

Budite sa njima i ponesite Uskrsnu radost u srcu, njihove pisanice i proljetni anđeli ukrasit će Vaš dom ili biti nekome poklon, a Vaša donacija bit će dragocijen dar njihovim najmanjima i nahrabrijima.