Božo Kralj - najdugovječniji motritelj volonter

U Hrvatskoj trenutačno ima  400-njak meteorologa volontera. Oni svakodnevno motre klimatološke promjene. U Hrvatskoj su prva sustavna meteorološka mjerenja započela u Dubrovniku 1851. godine, a stotinu godina kasnije to i danas vrijedno radi Božo Kralj, naš najdugovječniji motritelj volonter.  

U Konavlima procvjetalo, počeli proljetni radovi a koliko je kiše sinoć bilo,  zna Božo Kralj, motritelj  kišomjerne stanice Pridvorje. Već teže sam može do svog kišomjera, pomognu mu i sin i snaha. Posao motritelja Državni hidrometeorološki zavod povjerio mu je prije  65 godina - od tada se kišomjer nalazi u njegovu dvorištu.

U Zagreb stižu svakog mjeseca  izvješća koliko je, kojim intenzitetom i kada padalo u Konavlima. Bilježim  najprije kišu  kad je počela  kad je završila kojim intenzitetom, onda udare groma, grmljavine redovito, kad je počela a kad završila, u kom prvcu  od stanice, vjetrove ako su tako jaki da prave štetu, priča dugovječni Božo.

Zanimljivo, iako vrijeme promatra  više od 65 godina, za prognozu nema dara i nikada ga to nije zanimalo. Ne ne mogu prognozirat ništa nego samo što vidim na TV- u, smije se barba Božo.

Na jesen će Božo proslaviti 100. rođendan, pa iako je  posao motritelja kišomjerne stanice obavljao savjesno, a svjedoče tome i priznanja i pohvale koje je od Hidrometerološkog zavoda dobio, htio je prije dvije godine odustati, ali nije išlo. Ja sam ih prije dvije godine bio sam bolestan pa sam im otkazo ali su me zvali telefonom i nagovorili i onda sam opet pristo, prisjeća se vitalni stogodišnjak.

Svijet je velik i u njemu se  događa svega i svačega ali ja ovdje kroz čitavo vrijeme  mog rada nisam osjetio neke velike promjene dok u drugim krajevima se događaju velike katastrofe. Što je palo sad nije nešto, nikakva nesreća se nije desila, nitko se nije sudario, nikome se u Konavlima nije ništa desilo, priča Božo Kralj. 

Pa i poplava nakon najveće proljetne kiše već je gotovo iščezla s Konavoskog polja. A hoće li i kada  opet početi padati - Božo ne zna, ali je spreman. Čeka on i njegov kišomjer - kad padne, eto posla za njega, a i tko bi to mogao bolje - iskusnijeg  motritelja u Hrvatskoj nema.