Petar Fileš, najbolji hrvatski mladi mačevalac

Mačevanje nije najpopularniji sport u Hrvatskoj, ali zato imamo čak i u svijetu popularnog mačevaoca. On je Petar Fileš, trenutačno naš najbolji mladi mačevalac.

Medalje, pehari, a tek mu je 17. Petar je kadetski i juniorski državni prvak u mačevanju. Prošla mu je godina bila posebno uspješna. Bio sam 6. na svjetskom prvenstvu od nas 150-ak i time sam se kvalificirao na Olimpijske igre mladih, priča Petar.

Svaki Petrov dan počinje ranom zorom. Najprije ide na trening i ondje provede nekoliko sati. Vraća se kući pa odmah u školu. Učenik je 3. razreda Treće zagrebačke gimnazije. Nakon sedam školskih sati, opet na drugi kraj grada, na trening.
Kina, Rusija, Izrael, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka... gotovo da nema države u kojoj se nije natjecao. U iduća tri mjeseca otputovat će u tri države: Uzbekistan, Švicarsku i Rusiju. Ondje ga očekuju nastupi na europskom i svjetskom prvenstvu. Pripreme za njih su, kaže, iste kao i svih ovih deset godina: svakodnevni treninzi i neopterećivanje rezultatom.