Upoznajte motriteljicu-volonterku na klimatološkoj postaji

Meteorologija se za većinu ljudi svodi na televizijsku vremensku prognozu. Hoće li nas smočiti kiša ili će nas sunce "okupati", hoćemo li  dan provesti u zatvorenom ili vani? To je gotovo sve što nam je od meteorologije važno. Tako je bilo i za gospođu Marinu Ratešić iz Samobora. No odnedavno  pokraj kuće ima pravu malu klimatološku postaju i status motritelja-volontera za Državni hidrometeorološki zavod.

Javili smo se na oglas na internetu i čekali. Nakon toga su došli, pogledali lokaciju i rekli da im se sviđa to su počeci, rekla je Marina Ratešić, motriteljica-volonterka na klimatološkoj postaji.

Kaže se svaki početak je težak, osobito kada se krenete baviti nečim o čemu vrlo malo znate. Teško je bilo ispočetka, ne teško nego sam se bojala da neću moći, znati, ističe. Znanje pobjeđuje strah, pa je i gospođa Marina prionula učenju. 

Sve je dobro proučila i krenula u avanturu motrenja klimatoloških pojava. Svaki dan ujutro u 7, poslijepodne u 14 i navečer u 21 sat uzima dnevnik motrenja i olovku i izlazi do postaje obaviti važan zadatak očitavanja trenutnog klimatološkog stanja. I tako baš svaki dan, po kiši, snijegu, hladnoći i naravno ugodnijem sunčanom vremenu.

Metorologija je postala dio života jedne obitelji. Metorološka postaja dio je njihova dvorišta i, za kojim god poslom krenuli, vraćaju se obići je na vrijeme kako bi očitali vrijeme.