Bebe u knjižnici

Samo petnaestak minuta čitanja vašem djetetu na dan važno je za njegov cjelokupni razvoj. Znaju to u karlovačkoj gradskoj knjižnici gdje se već šestu godinu provodi projekt Bebe u knjižnici. Odnedavno radi i - Bajkomat.

Kroz ovaj je program prošlo više od 2 tisuće beba. Održava se svake druge subote u mjesecu. Dobrodošli su svi, koji pužu, ne pužu, koji govore ili samo slušaju, sve do 3. godine starosti.

Slikovnice su pogodne za djecu tog uzrasta jer se ne mogu ozlijediti, napravljene su od materijala koji su nježni, podatni za rukovanje, mekani, pa privlače dječicu, a unutra ima malo teksta, više sličica pa je privlačno bebama, istaknula je Tatjana Basar iz Odjela za predškolski uzrast.

Za one malo starije tu je Bajkomat. Ubaci se papirić sa željom i stiže priča. Svakog drugog petka poslijepodne. Pričamo o onom što smo pročitali, tu su različite jezične igre, uvijek su tu neka pogađanja, zagonetke, malo i crtamo, napravimo izložbu naših radova i najvažnije - družimo se, objasnila je princip rada Dubravka Vaštuka, Odjel za djecu i mladež.

Istraživanja su pokazala - čitati djeci treba otkad su bebe. Danas sve više osnovnoškolaca ima problema u školi jer nisu na vrijeme barem listali knjige.

Nisu se razvile predčitalačke vještine. Ako djetetu počnete čitati sa 6 godina, tu se onda javljaju problemi, ne vole lektiru, ne vole čitati, pa nam se roditelji dolaze žaliti što da nam posude ne bi li dijete zavoljelo čitati, rekla je predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva Kristina Čunović.
Karlovačka knjižnica upravo je zato pokrenula projekt Čitaj mi. Raširio se po cijeloj Hrvatskoj, a podupire ga i UNICEF. Cilj je uvesti dnevno čitanje od barem petnaestak minuta.