Hrvatski dokumentarac otvorio 62. BFDKF

Projekcijom filma "Goli" mlade hrvatske redateljice Tihe Gudac u ponedjeljak navečer u Beogradu je započeo 62. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF). Film "Goli" koji je već nagrađivan na festivalima u Sarajevu i Trstu priča je o obiteljskoj drami jednog političkog zatočenika na Golom otoku.

Redateljica Tiha Gudac kazala je da Goli otok, s posljedicama po obitelji ljudi koji su tamo bili zatvoreni, ostaje tema o kojoj treba govoriti jer i dalje ima društveni značaj. Po njezinim riječima, ona je dosad, od premijere, kroz kontakte s gledateljima spoznala koliko je film kao medij čudesna kreacija.

Uz ostvarenje "Goli" Tihe Gudac, u regionalnoj konkurenciji BFDKF-a sudjelovat će još dvadeset hrvatskih filmova, te jedan u studentskoj konkurenciji.
Među ostalim, bit će prikazani i "Ljubavna odiseja" Tatjane Božić, "Potrošeni" Boruta Šeparovića, "Rakijaški dnevnik" Damira Čučića te bosansko-hrvatsko-austrijska koprodukcija "Izgubljeno dugme" Renata Tonkovića, Roberta Bubala i Marija Vukadina, o bubnjaru Bijelog dugmeta Ipetu Ivandiću, nedavno nagrađenom i na DORF-u.

U konkurenciji srednjometražnog dokumentarnog filma su "Prolaz za Stellu" Ljiljane Šišmanović, "Ovrha" Nevena Hitreca, "Naslovnica" Silvane Menđušić, "Oluje se uvijek vraćaju kući" Petra Krelje, a kratkometražnih dokumentaraca "Autofocus" Borisa Poljaka, "Svaki dan je Božić" Ante Zlatka Stolice i "Tamo gdje živi Nada" Daria Bukovskog.

Za nagrade u kategoriji kratkih igranih filmova natjecat će se "Šetač" Filipa Mojzeša kojem je prikazivanje na 62. izdanju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma ujedno i premijera, te "Generalka" u režiji Jasne Nanut.

Selekcija animiranih fimova donosi film "Levitacija" Marka Meštrovića te višestruko nagrađivana "Glad" Petre Zlonoge, dok će u konkurenciji eksperimentalnih filmova biti prikazana četiri hrvatska filma - "A.D.A.M." Vladislava Kneževića, "Amnezijak na plaži" Dalibora Barića, srpsko-hrvatska koprodukcija "Friedrichsfelde Ost" Milice Jovčić i Nenada Ćosića te slovensko-hrvatska koprodukcija "The Runner" Tome Zidića.

Za konkurenciju studentskih filmova odabran je film "Nasamo" Lane Kosovac, dok se u revijalnom programu prikazuju filmovi "Djeca tranzicije" Matije Vukšića, "Besplatno" Vlatke Vorkapić, "Džoni je mrtav" Jure Debaka i Ante Zlatka Stolice, "Ničiji" Jadrana Bobana i "Još jednom" Ane Opalić. U popratnim programima prikazat će se "Plavi Jahač (Godard-Art)" Tomislava Gotovca i "Veliki dan" Đure Gavrana.

Festival traje do 29. ožujka, a bit će prikazano ukupno oko 150 filmova, među kojima će se 96 natjecati za nagrade čiji je ukupni fond 50.000 eura.