Grad Zagreb rockerima dodijelio 0 kuna!

Zbog raspodjele novca Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva kulture u kojoj je rock dobio 0 kuna - nezadovoljni su članovi Udruge Promo - organizatori rock koncerata i festivala.

Pozivajući se na istraživanje, prema kojem je interes javnosti za suvremenu scenu mnogo veći od zanimanja za klasičnu glazbu - čak 80% - poručili su da je ''Rock kultura'' i zatražili ostavke odgovornih, prvenstveno zamjenika ministrice kulture Berislava Šipuša i Tedija Lušetića, i postojećih članova Vijeća.

Rock je kultura, apeliraju, iako pod rockom misle - 'suvremena hrvatska glazba'. No to se po nedavno objavljenim rezultatima ne vidi. 80% od 8 milijuna državnih kuna dobili su klasičari. Na isti je način podijeljeno 'gradskih' 11,5 milijuna kuna.

Iza svega stoji lobi klasičara, tvrde. Vijeća za glazbu koja odlučuju o raspodjeli financijskog kolača čini 'orkestar' - od dirigenata, perkusionista do skladatelja. Pitaju se kojem onda Vijeću pripadaju oni?

Uz ostavke i nove sastave Vijeća, traže financiranje za programsku djelatnost u glazbi u omjeru 50-50%.

Uoči glasovanja o Strategiji kulturnog i kreativnog razvitka 2015.-2022., na Skupštini Grada Zagreba najavljenoj za četvrtak - traže da amandmanom u Strategiju uvrste kvalitetnu suvremenu autorsku glazbu. Četvrtak će u svakom slučaju biti zanimljiv dan za kulturnjake!