Put do antike i novih otkrića

Zadarski Poluotok mjesecima je jedno veliko gradilište. A gdje je gradnja tu je i arheologija. Stručnjaci Muzeja antičkoga stakla i ovoga su puta došli do novih zanimljivih spoznaja.

Antički Zadar, potvrdila su istraživanja na Liburnskoj obali, bio je mnogo širi nego što se mislilo.

Ovo nam je potpuno novo otkriće, dakle na toj sjeveroistočnoj strani grada gdje je uvala su gradili također taj kasnoantički bedem koji je očito bio izvan ovog carskog Augustovog bedem. To na neki način potvrđuje čak i da Zadar antički nije bio samo utvrđen na onoj strani za koju smo dosad znali nego je očito i ovaj morski dio morao biti opasan bedemima, objasnio je dr.sc. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla Zadar.

A bedeme su štitili i osvajali katapultima. Liburnska obala krila je dosad na četiri i pol metara dubine ovu 15 kilograma tešku kamenu kuglu.

Dosta je ovakvih kugla pronađeno, ali važnost ove kugle je što je pronađena u zatvorenom kontekstu, znamo da je riječ o kasnoantičkom periodu, kazao je dr.sc. Berislav Štefanac, voditelj istraživanja.

Istraživanja u palači Cedulin također pričaju zanimljivu povijesnu priču. Već na 20 centimetara dubine izvire XV. stoljeće. Malo dublje srednjovjekovni suhozid.

Skidam sloj po sloj kako bi se spustili malo niže i kako bi se jasno vidjelo ovo kamenje gdje vodi, objašnjava Nika Koen, arheologinja pripravnica.

A vodi do antike i novih otkrića. Istraživanja u samome središtu Zadra trajat će još mjesec dana. Dovoljno da zadarski arheolozi slože novu zanimljivu priču.