Počeli 8. Gumbekovi dani

U Histrionskom domu u Zagrebu - sinoć su otvoreni Osmi Gumbekovi dani - međunarodni festival cabarea i komedije. I to praizvedbom kabaretske predstave "U Plavom podrumu" - Nina Škrabe i Želimira Mesarića.

Riječ je o djelu posvećenom nogometu kao jedinoj konstanti društva u kojem je briljirao Zlatko Vitez, strastveni pobornik nogometa, koji se nakon gotovo pet godina ponovno vratio glumi. Evo, uspio me Škrabe nagovoriti jer je napisao ulogu za mene 'U Plavom podrumu', tu ulogu domaćina Frante Plavog podruma, priznao je Vitez.

Nogomet je više od igre, može privući mnoštvo gledatelja, više od kazališta, filma ili političkih skupova.

Mislim da je to bio osnovni put predstave, da je Plavi podrum simbol grada Zagreba, njegove tolerancije i njegove baštine, ako smo različiti, moramo se poštivati, smatra Nino Škrabe, autor teksta.

Poveznica predstave sjajni je zagrebački nogometaš Ico Hitrec. U Plavom podrumu, sastajalištu pristaša modrih purgera, strpljivo se očekuje dolazak legendarnog Iceka.

To je jedna izuzetno pozitivna osoba, za koju ljudi znaju da je bio izvrstan nogometaš, ali je bio i veliki humanist, kaže redatelj Želimir Mesarić.

I ovog ožujka Gumbekovi dani okupit će 14 kazališta iz Hrvatske i susjednih zemalja. Bit će to jedan od najraznovrsnijih međunarodnih festivala cabarea i komedije u Zagrebu.