Kamenica - kraljica iz Malog Stona

Blagdan je svetog Josipa - dan malostonske kamenice. Iako će kraljica školjaka - kako je još nazivaju, ovog vikenda imati svoju festu - počelo je razdoblje od mjesec - mjesec i pol dana, kad je kamenica najpunija i najsočnija.

Njezin put do tanjura nije dug. Nakon što je gotovo pola godine provela na cimentu, vadi se iz mora.

Iako se najveći dio posla i dalje obavlja na tradicionalan način, čini se da se i u školjkarstvo upetljala tehnologija.

Internet je sve povezo, cijeli svijet pa onda tako i tehnologija se vidi u svijetu kako se radi i mi idemo tim putem, objašnjava školjkar Boris Franušić.

Kraljicu školjaka, kako još nazivaju kamenicu, mnogi vole jesti, ali rijetki znaju otvarati. Najbolja je svježa s tek pokojom kapi limuna. O kamenici kao afrodizijaku u prilog idu i brojevi.

Mjesto broji tu 130-140 ljudi. Od toga recimo 30 djece, kaže Boris.

Cijenjena, već stoljećima služila se na dvorovima diljem Europe, a za 4 do 6 kuna po komadu kod školjkara, ili od 8 do 10 kuna u restoranima posjetitelji Maloga Stona uživat će u deliciji kojom se sladio i Franjo Josip.