Petar Krajačić Vilović – fotograf duhova prošlosti

Već šest godina fotograf Petar Krajačić Vilović obilazi dvorce i utvrde po Lijepoj našoj. Ovaj se put po brdu Tepec uputio prema starom gradu Samoboru, utvrdi iz 13. stoljeća.

Na putovanja je u početku kretao s prijetaljima i članovima društva Red srebrnog zmaja. Poslije je išao sam. Teško je slijediti njegov entuzijazam, kaže. Osobito kada unaprijed znate da vas do cilja čeka težak put.

Najdulje je putovao do starog Obrovca, najprije cestom do Muškovaca, a zatim otprilike jedan sat po kamenjaru, na 40°C. Zaboravio je uzeti vodu, a nije, kaže, ni znao kuda ide. No smatra da je to ipak neusporedivo s onim što su na tim utvrdama nekada davno prolazili vojnici, odsječeni od ostatka svijeta. Uvijek su me fascinirale građevine "teškog karktera", utvrde koje nisu bile lijepa mjesta nego mjesta gdje su se ljudi borili za život. Njih dvadeset u posadi, usred kamenjara, usred nekakve planine čekali su noć i neizvjesnost neprijateljske vojske. Najviše ga je, kaže, fascinirala priča o Gvozdanskom10 000 Turaka protiv 300 branitelja koji su se u zimskoj opsadi živi smrznuli na položajima, ali ih nisu napustili, nisu se htjeli povući pred Turcima.

Fotografirao je sve dvorce i utvrde do kojih se može doći, njih ukupno 187. I njegov je fotoaparat gotovo dio povijesti. Za snimanje je isključivo upotrebljavao i infracrveni film hrvatske tvrtke EFKE. Pomalo zaboravljenom tehnikom, s pomoću koje se stvara teška i mračna atmosfera, htio je, kaže, na fotografijama prikazati duh prošlosti. Htio sam da  to bude kompletno hrvatski proizvod - od snimanja, razvijanja filma do motiva. Dio mnogobrojnih fotografija izlagao je na nekoliko izložbi, a dovršava i knjigu. I izložbama i knjigom želi podići svjesnost o značaju utvrda, kako kao kulturno-povijesnog blaga Hrvatske, tako i kao turističkog potencijala.