Noruz - praznik koji veliča vrijednost prirode i ljepotu života

Nouruz je iranski tradicionalni blagdan Nove godine. Nouruz označava prvi dan proljeća i početak godine prema iranskom kalendaru, najčešće 21. ožujka, odnosno dan ranije ili kasnije.

Obilježavanje Nouruza datira prije islamskog razdoblja, a korjene vuče iz doba antičkog Irana. Naziv Nouruz prvi se put spominje u perzijskim zapisima u 2. stoljeću p. n. e., no obilježavan je još u doba vladavine iranske dinastije Ahemenida (648.-330. pr. Kr.). Danas Noruz predstavlja jedini preostali praznik iz drevnih vremena.

Noruz je jedan od najstarijih praznika u cijelom svijetu, a mnogima je privlačan i prihvatljiv zbog toga što u svojoj biti veliča vrijednost prirode i ljepotu života.

Ovaj praznik njeguje pojedine stare običaje poput sadnje novogodišnjeg zelenila, čišćenja kuće, kupovine poklona, Suri srijede, pripremanja sofre haft sin - novogodišnjeg blagdanskog stola koji se sastoji od iznošenja sedam predmeta koji počinju slovom 's' prvog dana Nove godine, uzajamnog posjećivanja i darivanja, objedovanja slatkiša i voća te sizdah be dar-13. dan Nove godine, dan kada se smanjuju razlike u društvu, obnavljaju odnosi s prijateljima i susjedima.

Pravi cilj ovih radosnih dana jest ponovno otkrivanje izvornog stanja čistoće i jednakosti.

Praznik koji se spominje i slavi od najdavnijih vremena do danas, oduvijek je bio najvažniji vjerski i nacionalni praznik Iranaca. U suvremeno doba, obilježavanjem ovog praznika Iranci su, čvrsto vjerujući u svetu islamsku religiju, također pokazali i svoju snažnu i neraskidivu privrženost prema nacionalnoj tradiciji i običajima i na ovaj način održali iransko društvo živim te očuvali svoje veze s prošlošću i iranskim identitetom.

Noruz slave svi iranski narodi i mnogobrojne etničke skupine koje žive u Iranu, ali i drugi narodi usko vezani uz iransku kulturu. Tijekom stoljeća, noruz je postao i praznik drugih naroda koji žive na Orijentu. Proslavlja se u susjednim zemljama-Afganistanu, zemljama centralne Azije i Kavkaza, Indijskog potkontinenta, sjeverozapadu Kine, Turskoj i Iraku, poluotoku Krimu te na Balkanu.

Zato ovaj praznik predstavlja most koji povezuje mnoge narode različitih tradicija, stvarajući osjećaj jedinstva i solidarnosti, bez obzira na sve jezične, povijesne, geografske ili religijske razlike među njima.

Pogledajte videoprilog.