Neobični nakit Marka Prpića

Samostalni umjetnik iz Zagreba, Marko Prpić umjetničkim imenom Zets, jedan je od pokretača udruge Boonika - inkubatora domaće vizualne umjetnosti. Među ostalim, dizajnira neobičan modni nakit za žene.

Pokoja alkica, lanac od bicikla ili nehrđajućeg čelika, nautičko uže Marku su dovoljni za izradu dizajnerskog nakita.

Može se gledati na taj nakit kao urbani. Ja sam to podijelio u nekoliko kategorija gdje postoji nešto što je više urbanije a nešto što je svečanije. Imam seriju koja se zove Street warrior - kombinacije s raznim lancima od bicikla, motora itd. I to je više kao street stil. A opet ima tih ogrlica koje su malo bogatije gdje sam se koristio tehnikama pletenja lanaca, konopa itd. I to je primjenjivije za neku večernju kombinaciju, govori Marko.

Ovaj diplomirani inženjer tekstilne tehnologije, slikar i grafički dizajner u kratkom će roku osmisliti koncept novog ili varijaciju na temu postojećeg nakita. Katkad je dovoljno da vidi komad drveta i žice - ideje izviru same. I uvijek mu je najvažnije da nakit bude savršen i visoke kvalitete - otporan na vrijeme, vodu, vremenske uvjete, habanje.

Užad u boji nekad, puno češće koristim crno uže. To su super kvalitetna užad za nautiku. Nekad po potrebi čak i ispletem nešto. Ali to je vrlo rijetko. Od metala imam dvije vrste materijala. 90% metala koji koristim je nehrđajući čelik, objašnjava.

Kako izgledaju nakiti i na čemu trenutno radi, saznajte u videoprilogu.