Camino de Santiago - hodočašće duše

Sonia Choquette tridesak se godina bavi duhovnim poučavanjem, putuje svijetom, održava radionice samopomoći i piše knjige. Kad je u vrlo kratkom razdoblju izgubila brata, oca i supruga, nije više mogla pomagati drugima, već je odlučila pomoći sebi. Krenula je na 800 kilometara dugo hodočašće u Španjolsku.

Trebalo mi je 35 dana i svaki dan sam hodala 25 do 30 km. Stigla sam krajem svibnja, gotovo početkom lipnja, a padao je snijeg i bilo je hladno. Vrijeme je bilo loše cijelim putem - kiša, snijeg, hladnoća, vjetar, kao da su vremenski uvjeti preslikavali kako sam se osjećala, prisjeća se Sonia.

Camino de Santiago drevni je put kojim su prolazili milijuni hodočasnika tijekom nekoliko tisuća godina. Poput njih, Sonia je prolazila svoje bolno putovanje. Bilo je tako sve vrijeme. Što god se događalo u meni, bilo je i izvan mene, kao da je Camino razgovarao sa mnom. Ja sam komunicirala sa svojim duhom, univerzumom, Bogom i rješavala vrlo stare, cjeloživotne emocionalne boli. Svaki dan bih se sjetila više iskustava koja sam potiskivala, nisam ih htjela osjećati, nisam htjela biti uznemirena, emocionalna, ali to je samo izlazilo iz mene.

U knjizi Hodočašće duše opisala je svaki dan svog puta. Iako je svaki dan htjela odustati, pojavili bi se pomagači kako ih je nazvala Camino anđeli i zadržali je na putu. Dogodilo mi se mnogo čuda, toliko iskustava koja su se morala dogoditi. Primjerice, moj suprug koji me napustio, a na kojeg sam bila jako ljuta i koji me povrijedio, zove se Patrick. Hodajući Caminom nisam upoznala nikoga i bila sam u zavjetu šutnje. Kad sam odlučila upoznati prvu osobu, zvala se, naravno, Patrick. Nije moglo biti drugačije.

Mnogo je lekcija o sebi i drugima svladala hodajući stazom Svetog Jakova. Kaže da se u svakodnevnim rutinama izgubimo, a emocionalne povrede samo potiskujemo. Hodočašće je prilika da budemo sami sa sobom i pozabavimo se svojim emocionalnim teretom. Mislim da ne morate ići na hodočašće, zato sam napisala knjigu jer se nadam da će ljudi, ako je pročitaju, na neki način moći stvoriti svoje iskustvo, otvaranje, zbližavanje sa svojim duhom, slušati ga, iznova promatrati iz drugog kuta koji će omogućiti iscjeljivanje, da im srca budu lakša i ako su bila slomljena da ponovno zacijele.

Sonia ne misli da svatko treba otputovati na daleko hodočašće, iako bi ga preporučila. Možete bilo koju šetnju posvetiti sebi i svojim osjećajima ako ih naučite slušati i otpustiti. Njezina priča nije samo osobna. Ona odražava našu potrebu e se povežemo sa svojim srcem i dušom, oslobodimo više prostora u svom životu za suosjećanje, umjesto da kritiziramo sami sebe i druge. Mislim da je važno da stvorimo taj prostor za sebe bila to šetnja parkom, bilo što, važna je namjera.

Nakon iskustva hodočašća Camino de Santiago, bolnih stopala i koljena, ranjene duše Sonia je upsjela ostvariti duševni mir, oslobodila se zamjeranja, ogorčenosti, emocionalne i tjelesne boli - za nju je to bilo čudo iscjeljenja.

Pogledajte videoprilog.