Letjeti zmajem u ravnoj Slavoniji

Tko bi rekao da u ravnoj Slavoniji ima toliko ljudi koji vole visine? Ali ne samo visine, već i letenje, akrobacije i adrenalin. Hang gliding letjenje je u zamju bez motora, pa naši slavonci bešumno lete zrakom poput ptice. Naš je novinar Tin Kovačić također odlučio poletjeti.

Hanggliding ili ovjesno jedriličarstvo vid je slobodnoga letenja gdje pilot visi ispod zmaja. Prije svega, hanggliding je zrakoplovstvo, ali i sport kojim se na našim prostorima bavi tek nekolicina entuzijasta. Zmaj je nošen vjetrom. Motora nema, ali svejedno se leti brzinom više od 100 kilometara na sat.

Dok je gore, čovjek se jednostavno isključi, nema vremena razmišljati o ničemu drugom osim o letenju. Postoji određena doza adrenalna ali u normalnim količinama, kaže pilot bezmotornog zmaja Ivan Mihaljević.

Zmaj je sastavljen od šupljih cijevi, platna i nekoliko sajli. I to je sve što vas drži u zraku. No ako uhvatite termalne vrtloge, povoljne vjetrove, što vješti piloti i čine, u slavoniji možete letjeti i do 3000 metara visine, stotinu kilometara udaljenosti.

Lako je letjeti zmajem skokom s planina, no u ravnoj Slavoniji, početni se zalet radi pomoću vitla. Zmaj je spojen na razapetu sajlu dužine 2 kilometra, a potom istu povlači motor, ovoga puta od starog njemačkog automobila, i kroz nekoliko trenutaka - pilot je u zraku.

Nesreće, kažu uvježbani piloti, nisu česte. Vjetar u prsa nije toliki problem, no kad se zakovitla...

Prilično turbulentno. Oblaci su nisko. Na 630 metara je baza. Podigao sam se do baze oblaka i gore više nije išlo, ispričao je pilot bezmotornog zmaja Alen Tandara.

Kako je naš novinar poletio, pogledajte u videoprilogu.